Zimné obdobie je pre alu disky pomerne náročné, pretože riziko opotrebenia a možnosť poškodenia iným ako mechanickým spôsobom je výrazne vyššia než počas letného obdobia.

Nebezpečenstvo v podobe chemických činiteľov, ktoré pôsobia na povrch disku negatívne, predstavuje v lete najmä zaschnutý asfalt, ropné produkty alebo silné reaktívne látky. V každom prípade žiadnemu z týchto javov nie sú alu disky vystavené dlhodobo a intenzívne. Z tohto pohľadu má zimné obdobie na alu disky výrazne väčší deštruktívny potenciál.

Ktoré disky sú vhodné na zimu?

Alu disky sú štýlové a v mnohých ohľadoch praktické. Častou otázkou však je, či sú alu disky vhodné na jazdu v zimnom období. Priaznivci plechových diskov namietajú, že hliníkové disky sú príliš drahé. Tá druhá skupina zase kontruje dizajnom a vyššou pevnosťou. Podstatné však je to, že oba druhy sa vyrábajú ako celoročné, čomu zodpovedajú aj ich vlastnosti. Treba sa však o nich dôkladne starať.

Prevencia ako ochrana

Najefektívnejšou ochranou je samozrejme prevencia. Pred zimnou sezónou odporúčame skontrolovať stav diskov a prípadné odery ošetriť napríklad bezfarebným lakom, čím sa zamedzí vnikaniu látok pod lak či medzi jeho vrstvy. V priebehu zimy, kedy sú disky vystavené celodennému kontaktu so snehovou čľapkanicou zmiešanou s posypovými materiálmi, je vhodné povrch čistiť špeciálnymi prostriedkami na čistenie alu diskov.

Najdôležitejšie je zamedziť zasychaniu nečistôt, predovšetkým na zle prístupných miestach disku. Ideálne je odstrániť nečistoty tlakovou vodou alebo mechanicky jemnou kefou. Veľmi dôležité je tiež dôkladné očistenie diskov pri prezúvaní pneumatík na začiatku a konci sezóny. Nečistoty by počas doby uskladnenia zbytočne poškodzovali povrch diskov a môžu spôsobovať aj zožltnutie diskov.