Dovolenka vám predĺži život. Nie je to len fráza, ale fínski vedci to tvrdia na základe svojho najnovšieho výskumu. Počet voľných dní bez práce na nás prospieva intenzívnejšie než dobrá životospráva. Respektíve poriadne „odfučanie“ k nej prispieva.

Dovolenka ako nutnosť

„Dovolenka je pre zdravie dôležitá ako pravidelný pohyb, konzumácia ovocia a zeleniny,“ uvádzajú vedci z Helsinskej univerzity na portály Science Daily.

Vedci začínali s výskumom už v roku 1974 na vzorke viac ako 1200 podnikateľov. Išlo o mužov v strednom veku, ktorým hrozilo riziko kardiovaskulárneho ochorenia. Vedci ich rozdelili do dvoch skupín. Jednej nariadili počas piatich rokov aby pravidelne cvičili, jedli zdravo a udržovali si optimálnu váhu a nefajčili.

Druhej skupina nedostala vôbec žiadne podobné pokyny a lekári im poskytovali len bežnú starostlivosť. „Pri prvom vyhodnocovaní výsledkov sa ukázalo, že u mužov z prvej skupiny sa riziko ochorenia znížilo o 46 percen. Po 15-tich rokoch od začatia výskumu však i napriek tomu zomrelo viac mužov z prvej skupiny ako z tej druhej,“ píše sa na portáli Science Daily.

Pozor na stres!

Vedcov to zaujalo natoľko že sa od roku 2014 snažili zamerať na iné faktory. Išlo o čas strávený v práci, dĺžku spánku a najmä počet dní strávených na dovolenke. Vedci si potom následne všimli, že tí muži, ktorí mali medzi rokmi 1974 a 2004 viac dovolenky mali o 37 percent menšie riziko úmrtia ako muži, ktorí dovolenkovali len tri a menej týždňov ročne.

Foto: pixabay

„Štúdia ukázala, že muži, ktorí si brali menej dovolenky spali menej, než tí čo odpočívali dlhšie. Ide tu najmä o stres, ktorý prevážil výhody zdravých stravovacích návykov,“ píše sa vo vedeckej štúdii.

Vedci upozorňujú že to neznamená, aby sa zdravá životospráva nebrala vážne, len kladú dôraz na nepodceňovanie faktoru stresu v našom živote. Nezabudnite, stres zabíja a dovolenky predlžujú život! Takže si ju pokojne doprajte na jeseň.

Titulné foto: pixabay