Nie je to prvýkrát, čo sa na plátnach kín zabávame na lúpežných radovánkach ľudí v pokročilom veku. Veď stačí sa pozrieť na rok starú komédiu Vo veľkom štýle. Podobné filmy sú jednoducho v kurze.

Seniori naozaj lúpili 

Film Králi zlodejov pôsobí na prvý pohľad rovnako bláznivo, zábavne a vďaka výborným hercom aj uveriteľne. S tým rozdielom, že sa pozeráte na pravdivý príbeh. Áno, presne tak. Snímka rozpráva o najväčšej lúpeži v histórii Spojeného kráľovstva, ktorá sa odohrala len pred tromi rokmi. Michael Caine, Jim Broadbent či Ray Winstone hrajú teda skutočných lupičov, ktorí sa na staré kolená rozhodli ukradnúť z klenotníctva zlato, šperky a drahokamy. Vyšetrovatelia si mysleli, že narazili na profesionálov a dobre naplánovanú akciu jednoducho vykonali väčšinou srdečne pôsobiaci dedkovia ako z reklamy na dom dôchodcov.

Foto: Magic Box

Skutočne britskí

Režisér James Marsh (oscarová snímka Teória všetkého) si dal záležať na tom, aby príbeh pôsobil jemne absurdne, ale zároveň aj realisticky. „Vo filme je všetko, čo čakáte od podobných „žánroviek“. Dohody, plánovanie, samotná lúpež či zvraty v príbehoch. Postavy sú však staršie, no na rozdiel od iných filmov, kde ide viac-menej o dynamiku scén, sme sa spolu so scenáristom zamerali hlavne na prepracované dramatické dialógy,“ povedal pre portál Upcoming režisér James Marsh. Podľa jeho slov je film veľmi britský a cítiť z neho aj atmosféru Londýna.

Na rozdiel od spomínaného filmu Vo veľkom štýle však nečakajte komédiu. Ostrý ostrovný humor tu nájdete, no viac si tvorcovia dali záležať na dramatickosť scén a postáv.  Nie je to Debbina osmička ani Dannyho jedenástka. Títo chlapi skutočne lúpili a vy máte šancu byť pri tom, a to už zajtra, 18. októbra, kedy do kín snímku Králi zlodejov prináša spoločnosť Magic Box.

Titulné foto: Magic Box