Miroslava Držková nám porozprávala aj o svojich začiatkoch v podnikaní a o tom ako je pre ňu zákazník v jej prevádzkach dôležitý.

Ako viedli vaše cesty až k biznisu s kávou?

Vždy som túžila mať svoj vlastný podnik, resp. kaviareň. V roku 2014 vznikla značka Štrbské Presso, ktorá ma zaujala, nakoľko som o nej mala informácie z prvej ruky, pretože poznám majiteľa. Zistila som, že okrem výroby tejto unikátnej slovenskej kávy a predaja rozmanitého sortimentu je záujem aj o rozvoj tzv. frenšízy, sieti kaviarní podľa navrhnutého konceptu. Uvoľnil sa jeden priestor a už bol aj vyrobený prvý nábytok, tak som prejavila záujem o otvorenie takejto kaviarne. To bola naša prvá prevádzka Štrbské Presso v bratislavskej Rači.

Miroslava Držková, prevádzkovateľka troch Štrbské Presso Coffee-Barov v Bratislave. Foto: Štrbské Presso Coffee-Bar

Dlho ste rozmýšľali nad vstupom práve do tejto oblasti alebo to bolo spontánne?

Predstava mať vlastný podnik, niečo svoje, kde je človek sám sebe pánom, kde si dokáže vypestovať príjemné vzťahy s klientelou na osobnej báze, to ma odjakživa lákalo. A k tomu ešte tá vôňa kávy, neznie to neodolateľne? Preto som si aj celú tú račiansku kaviareň zo začiatku rozbiehala sama s pomocou blízkych a pracovala v nej, to mi aj dalo presný prehľad o tom, ako prevádzka funguje, o čo majú naši klienti záujem a podobne.

Máte v rodine veľa kávičkárov?

Ťažko povedať, poznám veľmi málo ľudí, ktorí by nepili kávu vôbec. Tá ranná kávička už akosi patrí k nášmu životu. Osobne si myslím, že aj to „kávičkárstvo“ sa u nás vyvíja, Slováci sú postupne náročnejší, vyberajú si. Už si nepýtajú len veľkú či malú kávu alebo tzv. pikolo. Na trhu je veľa možností a široká ponuka. Mnohí ochutnajú nové typy káv v zahraničí, kde aj naberú inšpiráciu. Som presvedčená, že náš koncept unikátnej slovenskej značky kávy, podľa originálnej receptúry, je toho súčasťou. Verím, že aj so značkou Štrbské Presso sa Slováci dokážu stotožniť. Nielen názov, ale aj logo hovorí samo za seba.

Štrbské Presso Coffee-Bar ste otvorili prvýkrát v marci 2016 v srdci bratislavskej Rače. Druhý nasledoval v apríli 2018 v Petržalke. V týchto dňoch otvárate už tretiu prevádzku…

Po čase som pochopila, že našim zákazníkom sa žiada kaviareň aj v mnohých dostupnejších častiach Bratislavy. A tu som mala dve možnosti, kaviareň presťahovať alebo otvoriť ďalšiu. Samozrejme, vytvorila som si aj osobitný vzťah ku kaviarni v Rači a nechcela som prísť o miestnu klientelu. Prirodzene, nasledovalo rozhodnutie otvoriť Štrbské Presso na Petržalskom korze a teraz najnovšie v Ružinove. Keď sa pozrieme na mapu Bratislavy, trúfnem si povedať, že sú naše kaviarne geograficky vyvážene umiestnené, a najmä už sme sieť (úsmev).

Foto: Štrbské Presso Coffee-Bar

Bude niečím výnimočná?

Každá naša kaviareň je niečím výnimočná a špecifická. Tá račianska je v starom 300-ročnom dome s klenbovitými stropmi, ktoré tomu priestoru dodávajú autentický nádych. Štrbské Presso v Petržalke je priamo na pešej zóne a cyklotrase, s príjemnou zeleňou, detským ihriskom a veľkou terasou. Naša tretia novootvorená prevádzka je priamo v rezidenčnom projekte Meinl Residence v Ružinove, ktorý nedávno vyrástol na mieste bývalej pražiarne kávy.

Snažíte sa staviť na autentickosť, pozoruhodné nápady alebo skôr na kvalitu a jej udržanie?

Aj keď tvrdím, že všetky naše kaviarne sú autentické, samozrejme, udržiavame si ako frenšíza jednotný dizajn a kvalitatívny štandard, nielen čo sa týka podávania kávy, ale aj sortimentom Štrbské Presso, ktorý taktiež predávame. Je to tzv. koncept shop in shop. Každá naša kaviareň je prispôsobená aj pre našich najmenších, s detským kútikom a širokou ponukou zákuskov. Každý si u nás príde na svoje.

Aké základné posolstvo ste si počas troch rokov podnikania v tejto sfére odniesli?

Nechceme, aby sa naši zákazníci u nás cítili len ako číslo stola, naopak, pre nás je každý jeden zákazník veľmi dôležitý. S mnohými sme si vybudovali aj priateľské vzťahy a pravidelne sa k nám vracajú. Vtedy máte naozajstný pocit dobre vykonanej práce. Prvý dojem sa nedá urobiť na druhýkrát.

Aké sú hlavné úskalia tohto biznisu na Slovensku?

V dnešnej dobe je to, žiaľ, personál. Nájsť kvalitných a zanietených zamestnancov je naozaj náročné. Najmä celý gastrobiznis na tom stojí, nakoľko máte otvorené denne a prevádzka si vyžaduje neustálu pozornosť. Dobré meno sa buduje dlho, ale pokaziť sa dá aj jednou malou chybou. Preto potrebujete kvalitných ľudí.

Do akej miery vnímate konkurenciu? Motivuje vás niečím?

Vždy rada vyskúšam, i už na Slovensku alebo v zahraničí, čo ponúkajú trendové kaviarne. Pozorne sledujem vývoj v tejto oblasti, avšak na Slovensku je náš koncept absolútne unikátny tým, že naša značka je slovenská, čo je vidieť nielen v logu a názve, ale aj na našich šálkach, ktoré majú čičmiansky vzor. Sme síce frenšízová sieť, ale sme iný koncept, ako napríklad Starbucks či britská Costa Coffee.

Hľadáte inšpirácie aj v zahraničí? Navštívili ste tam kaviareň, ktorá vám absolútne učarovala?

Kaviareň Sant´Eustachio Il Caffé v Ríme blízko Panteónu. Táto kaviareň má takmer 100-ročnú históriu a praží vlastnú značku kávy, ktorú si viete aj balenú kúpiť. Na prvý pohľad úplne obyčajná talianska kaviareň, avšak už podľa masy ľudí, ktorí sa do nej hrnú, pochopíte, že nie je ako každá iná. Vrelo odporúčam!

Chystáte sa expandovať aj mimo hlavného mesta?

Určite by sme radi, už len kvôli zaujímavému a vtipnému názvu Štrbské Presso je jasné, že takáto kaviareň patrí aj do Tatier. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

Foto: Štrbské Presso Coffee-Bar

Akú kávu obľubujete vy sama a ktorú z vášho portfólia by ste chceli vašim zákazníkom odporučiť?

Každý máme iné chute, aj preto je náš sortiment taký široký a pestrý. Aj čo sa týka zmesí kávy. Od 100 % arabiky až po zmes 50/50 arabika – robusta. Ja osobne mám najradšej našu zmes Violet s pomerom 80/20. A asi ako väčšina žien je moja srdcovka kapučíno.

 

Sieť kaviarní Štrbské Presso v Bratislave

Alstrova 234, Bratislava-Rača

Kupeckého 8, Bratislava-Ružinov

Záporožská 2, Bratislava-Petržalka

www.strbskepresso.coffee
[email protected]
+421 919 121 090
Facebook: @StrbskePressoCoffeeBar
Instagram: @kaviarenraca @kaviarenruzinov @kaviarenpetrzalka 

Titulné foto: Štrbské Presso Coffee-Bar