Stať sa miliardárom doslova z hodiny na hodinu nebol problém pred rokom 2009 v Zimbabwe. Inflácia v krajine dokázala stiahnuť hodnotu tamojšieho dolára tak hlboko, že vám stačil jeden jediný americký dolár, aby vám v miestnej banke naložili na fúrik 250 miliárd zimbabwianskych dolárov. Ľudia chodili na nákup do potravín doslova s plnými taškami peňazí a ekonomika bola taká nestabilná, že ak ste si išli ráno kúpiť Colu, zaplatili ste za ňu približne 50 miliárd zimbabwianskych dolárov, avšak večer už bola o 100 miliárd drahšia. Ceny rástli v priemere každé tri hodiny. Situácia je dnes iná. Po tom, čo v spomínanom roku 2009 Centrálna banka v Zimbabwe stopla tlač miestnej meny, nechala približne 14 miliónov obyvateľov africkej krajiny platiť menami, aké mali práve k dispozícii. Finančný chaos vytvoril živnú pôdu pre čierny trh a situácia pripomínala veľtrh svetových mien. Platilo sa eurami, britskou librou, juhoafrickými randami alebo botswanskými pulami. A, samozrejme, americkým dolárom. Ten si vo finále vybojoval najsilnejšiu pozíciu a dnes sa v Zimbabwe platí práve ním. Výsledkom jazdy na húsenkovej menovej dráhe je deflácia. Paradoxne sa tak Zimbabwe pasuje s rovnakým finančným problémom ako USA, Británia či Japonsko. Na predošlú menové éru však zostala spomienka, ktorá sa zrejme navždy zapísala do histórie ľudstva. Bankovka s hodnotou 100 miliárd zimbabwianskych dolárov.

Suverénne najslabšia

Dnes už v Zimbabwe miliardárom nebudete, no podobný osud stále zmieta viacero krajín. Pocitovo najbohatším by ste boli, ak by ste sa vybrali do Vietnamu. Vietnamská štátna banka tu vydáva dong, ktorý sa zaviedol roku 1978. Názov v preklade znamená meď, čo pochádza z obdobia Francúzskej Indočíny, kedy sa platilo francúzskym indočínskym piastrom, ktorý bol práve medený. Dnes je inflácia taká vysoká, že za 1 euro dostanete približne 27-tisíc dongov. Pri vreckovom 1000 eur vám tak v batohu pristane 27 miliónov dongov. Plejáda hodnôt bankoviek je pomerne bohatá, no vzhľadom na výšku inflácie sa 100, 200 a 500 dongov nepoužívajú. Okrem extrémne nízkej hodnoty dongov je tiež zaujímavé, že na každej jednej bankovke je vyobrazený Ho Či Min, vietnamský revolucionár a štátnik, a Vietnam patrí do skupiny krajín s plastovými bankovkami, konkrétne s hodnotami 10- až 500-tisíc dongov.

Nie ďaleko

Po tom, čo v roku 1990 získalo Bielorusko samostatnosť, v krajine sa ešte ďalšie dva roky platilo rubľami. Až v roku 1992 Bielorusi zaviedli vlastnú menu bieloruský rubeľ. Pôvodná ambícia bola operovať s plnohodnotnou, a najmä hodnotnou menou, preto boli predstavené bankovky nominálnych hodnôt 1, 3, 5, 10, 25 a 100 rubľov. Bieloruská ekonomika však akosi neustála očakávania a v roku 2016, v dôsledku finančnej krízy v Rusku, ktoré je najsilnejším finančným partnerom Bieloruska, bola inflácia na dvanástich percentách. V reči čísel to znamená, že za 1 americký dolár ste dostali približne 22-tisíc bieloruských rubľov. Situácia sa dostala až do takého bodu, že v obehu sa platilo bankovkou s nominálnou hodnotou 200-tisíc bieloruských rubľov. Bieloruská centrálna banka sa rozhodla spraviť pomerne odvážny krok a na piatok 1. júla 2016 naplánovala denomináciu, teda škrtli štyri nuly a vydali sedem druhov bankoviek s novými nominálnymi hodnotami. Výsledok? Ak sa dnes po viac ako roku vyberiete do Bieloruska, za 1 euro dostanete približne 22 700 bieloruských rubľov. Pri vreckovom 1000 eur je to 22,7 milióna.

Keď sa susedom nedarí

mionár

Pri pohľade na ceny v jedálnom lístku priemerne drahej reštaurácie v indonézskej Jakarte si poviete, že si môžete dovoliť naozaj hocičo. Za jedlo tu dáte približne 35-tisíc indonézskych rupií, čo sú v prepočte asi 2 eurá. Tretia najslabšia mena súčasnosti sa znehodnotila v roku 1997 počas ázijskej finančnej krízy. Thajský bath sa síce takmer vymazal z existencie, no v porovnaní s indonézskou rupiou je na tom dnes už oveľa lepšie a nefiguruje v rebríčkoch najslabších mien sveta. Indonézia si drží tretie miesto, po Vietname a Bielorusku, pomerne stabilne. Pri zmene 1000 eur by ste museli vymyslieť, ako uskladniť približne 16,7 milióna rupií. Aj keby ste si túto sumu vybrali len v bankovkách najvyššej nominálnej hodnoty 100-tisíc rupií, vo vrecku by vás tlačil balíček so 167 kusmi bankoviek.

Mohlo by vás zaujímať:
Bezpečnosť podľa správania