Pozrite si neuveriteľný, no pravdivý príbeh Zdeňka Tomana (Jan Macháček), ktorý bol bezškrupulóznym karieristom a obchodníkom. V povojnovom období mal len jedno hlavné poslanie, poskytnúť komunistom čo najviac peňazí, aby zabezpečil rastúcej strane výhru v československých parlamentných voľbách.

Toman vedel ako na to

S požehnaním vtedajšieho generálneho tajomníka Rudolfa Slánskeho získaval financie na predvolebnú kampaň. Rodák zo Sobraniec sa teda neštíti obchodovať s vojnovými zločincami, vydierať politikov i židovské organizácie a predávať drahé umenie. Vo filme dokonca uvidíme aj rozporuplné pozadie smrti politika Jána Masaryka, ktorého Toman vydieral.

Foto: Martin Špelda-Lukáš Latinák ako Vladimír Klementis

Režisér Ondřej Trojan má už s filmom Želary vo vrecku nomináciu na Oscara, no najnovšej snímky Toman sa ujal s vervou. Tvorcovia poňali príbeh veľmi zodpovedne. Každá jedna scéna, výrok či reálie boli konzultované s historikmi, očitými svedkami a overené v archívnych dokumentoch.

Historické reálie

Dôraz na reálne spracovanie stál na skúsenom režisérovi, ktorý sa nebál výziev. „Historická podoba so skutočnými reálnymi predobrazmi pre mňa bola dôležitá, ale nie tak, aby som poľavil z kvality filmu. Toman stojí na hereckých výkonoch. Verím, že to diváci ocenia podobne ako ja,“ povedal režisér Ondřej Trojan.

Pre hlavného hereckého predstaviteľa Jiřího Macháčka bola rola Tomana poctou. „Ja by som mohol vymenovať celý zoznam určite lepších filmových hercov ako som ja, ktorí celý život čakali alebo ešte čakajú na to, že dostanú príležitosť vystúpiť z rámca, z oblasti, alebo ak chcete zo škatuľky, do ktorej sú celý život obsadzovaní. Pre mňa bol tou príležitosťou práve Toman. To nešlo odmietnuť,“ povedal Jiří Macháček.

Množstvo ľudí pred kamerou

Vo filme je mimo komparzu približne 70 hercov a zvládnuť mnoho vedľajších rolí bola pre produkciu veľmi náročná úloha, najmä keď mala väčšina hercov divadelné povinnosti. Herci sa navyše museli aj naučiť o svojich postavách a povojnovej dobe veľmi veľa. Pre Jiřího Macháčka bolo dôležité zachytiť podstatu tejto rozporuplnej osobnosti.

Foto: Martin Špelda

„Čítal som napríklad výsluchy Tomanových príbuzných a jeho blízkych spolupracovníkov. Boli to vypočúvania ŠTB z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Tie ho vykresľujú ako zradcu socializmu a ľudské monštrum. Na druhej strane sú tu ale Tomanove zásluhy, pomoc množstvu židovských rodín pri povojnovom presune a taktiež ocenenie od Izraelského štátu. Takže ide o zásadný rozpor, vo vnútri ktorého sa snažíte dopátrať, kto to vlastne ten Toman bol. Najzaujímavejšie je, že sa tým pre vás začne otvárať doba, v ktorej pôsobil,“ dodal Jiří Macháček.

Medzi množstvom skvelých českých hercov sa nestratili ani naše stálice Roman Luknár, Táňa Pauhofová, Lukáš Latinák či Ady Hajdu. Snímku Toman prináša do našich kín 18. októbra spoločnosť Forum Film SK. Ak ste nedočkaví naši západní susedia túto zaujímavú historickú drámu vo svojich kinách už premietajú.

Titulné foto: Martin Špelda (Táňa Pauhofová a Jiří Macháček)

Mohlo by vás zaujímať:

Hotel Artemis ponúka očakávané napätie