Zoskupenie okolo Williama DuValla sa často zmietalo v kritike, ktorá hlásala, že gitarový rockový grunge nikdy nebude znieť rovnako ako v podaní zosnulého frontmana Layna Staleyho.

William DuVall nikdy nechcel bývalý hnací motor kapely nahradiť, no sám cítil, že je potrebné sa navrátiť ku koreňom. Tým je pre kapelu mesto Seattle. Mekka štýlu grunge má presne ten náboj, ktorý kapela potrebovala a v novej doske Rainier Fog dokázali, že sú kráľmi tohto žánru. Nečakajte prevratné nové prvky, sólovky a vokály.

Alica a pocta žánru

Album je vrcholom grunge a obstojí porovnanie aj so staršími klasikami, umlčal všetkých kritikov. Už úvodná skladba The One You Know to jednoducho dokazuje.

Najviac tu počuť temný DuVallov „chrapľák“ a perfektné variácie Jerryho Cantrella. Song je možné vnímať aj ako poctu predošlému frontmanovi, ale i spevákovi Davidovi Bowiemu, ktorý zomrel presne vtedy, kedy DuWall pieseň zložil. „Mal som vtedy Davidove skladby zasadené hlboko v mojej mysli a na piesni sa to podľa mňa prejavilo,“ povedal pre magazín Rolling Stone DuVall.

Smerom ku klasike

Na doske nechýba nákazlivá balada Maybe, ale ani odľahčené piesne, kde kraľuje Fly. Vrcholom albumu je však titulná pieseň Rainier Fog. Pocta rovnomennej hore Mt. Rainier je doslova vrcholom tvorby vlasáčov zo Seattlu. Najmä gitarista Jerry Cantrell tu svoju gitaru pretvára na nesmrteľný nástroj. Layne Staley sa z neba určite usmieva, pretože aj ostatné skladby sú akoby vytvorené pre neho bez toho, že by jeho odkaz kopírovali alebo znesvätili. Rainier Fog je jednoducho album, ktorý si nielen fanúšikovia žánru budú dlho pamätať.

Titulné foto: shutterstock

Mohlo by vás zaujímať:

Jonathan Davis a jeho rockové korenie