Pri malajzijskom pobreží narazíte na ľudí zvaných Bajaou, ktorí žijú na drevených domčekoch nad vodnou hladinou a živia sa rybolovom.

Domorodci a dary oceánu

Nemajú prehľad o moderných technológiách a ani o tom, koľko majú rokov. Deň čo deň sa na svojich provizórnych člnoch plavia po mori a lovia, aby prežili.

A to bez rozdielu, či ide o deti, mužov, starcov či ženy. Nájdete ich žiť v chatrčiach v dedinke Tabbalanos, pozostávajúcej z 11 chatrčí, kde žijú rodinky s približne piatimi deťmi. Všetko si tu vyrábajú sami. Oštepy, ba dokonca aj špeciálnu zmes, ktorou sa potierajú kvôli ochrane pred slnkom.

Domorodci žijúci na pobreží Malajzie. Foto: pinterest

Morskí nomádi

Donedávna žili podobné kmene aj pri pobreží Thajska. Najmä Mokenovia zvaní morskí nomádi žili najmä na mori vďaka ručne spracovaným špeciálnym dreveným obytným lodiam. Po ničivých prívaloch cunami v posledných rokoch však boli nútení nasťahovať sa na pevninu, no ich spôsob života radikálne nezmenili. Stále ich uvidíte, ako s harpúnou lovia ryby. Vždy vedia, aký druh a počet úlovku dokážu priniesť do svojich príbytkov v závislosti od fázy mesiaca, dennej doby či ročného obdobia. Takisto dobre vedia, kde rastú liečivé a úžitkové rastliny, bez ktorých si svoj život nedokážu predstaviť.

Titulná foto: Morskí nomádi z thajského pobrežia žijú aj na provizórne upravených lodiach. Shutterstock

Mohlo by vás zaujímať: 

Indickí toreadori