Rodák z Levíc nám prezradil ako sa vlastne dostal medzi najuznávanejších vedcov vo svojej oblasti. „Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v Bratislave mi umožnila aj vďaka individuálnemu študijnému plánu zúčastniť sa na mnohých medzinárodných olympiádach, súťažiach a sústredeniach, ako aj pracovať na výskumných projektoch. Na škole učia skvelí pedagógovia, ako napríklad môj učiteľ matematiky Anino, na ktorého spomínam len v tom najlepšom,“ povedal Marek.

Exceloval v súťažiach

Úspechy na medzinárodných súťažiach Marekovi pomohli stať sa nesmrteľným, keďže po ňom organizátori jednej zo súťaží pomenovali asteroid. No nebol to jediný jeho úspech.

Získal som zlato z Expo-Sciences International (Bratislava 2011) a aj dve pódiové umiestnenia z najväčšej projektovej súťaže mladých vedcov na svete – Intel ISEF – 2. miesto zo San José (2010) a 4. miesto z Los Angeles (2011). A bolo to práve to 2. miesto v kategórii chémia, ktorého súčasťou bolo aj pomenovanie asteroidu mojím menom. Takže áno, medzi Marsom a Jupiterom naozaj obieha planétka 26422 Marekbuchman s priemerom 3 až 6 kilometrov, ktorá obehne Slnko raz za 3,38 roka,“ informoval Marek.

Foto: Archív M.B.

Marek Buchman ako talent na Oxforde

Rodák z Levíc je aj jedným z mála Slovákov, ktorí dostali prestížne štipendium na Oxforde. „Palgrave Brown Scholarship, ktoré mi Oxford poskytol ako jedinému v ročníku, mi umožnilo naplno sa venovať štúdiu, čo mi následne pomohlo dosiahnuť okrem iného aj najvyššiu známku (99 %) zo skúšky z organickej chémie, akú kto kedy v histórii Oxfordu z tejto skúšky získal. Navyše Oxford poskytuje jedinečnú motivujúcu atmosféru, kde má študent možnosť dialógu s úžasnými profesormi, ktorí sú vždy veľmi ochotní pomôcť, keď vidia u študenta záujem o nové vedomosti.“

Dôležitý výskum

V súčasnosti Marek pracuje na Rice University v Texase na prestížnom výskume. Počas prvých dvoch rokov môjho PhD. tu v Houstone som sa venoval príprave nových, mimoriadne cytotoxických látok, ktoré by mohli nájsť využitie pri novom spôsobe liečby rakoviny, z čoho vzišli v lete 2017 dva patenty, ako aj publikácia v mimoriadne prestížnom Journal of American Chemical Society. Odvtedy pracujem na príprave nového antibiotika s jedinečnou štruktúrou. Mohlo by pomôcť s problémom bakteriálnej rezistencie, s ktorým sa ľudstvo bude musieť skôr či neskôr popasovať,“ dodal Marek.

Celý rozhovor s talentovaným chemikom si môžete prečítať v septembrovom čísle magazínu BREAK.

Titulné foto: archív M.B.

Marek je už odmalička aj skvelým muzikantom a tanečníkom.

Mohlo by vás zaujímať: 

Architekt čipov sa nestratil ani v Silicon Valley