Prezraďte nám niečo o lodi, na ktorej sa plavíte.

Meno mojej lode je Civetta 2. Pomenoval som ju po hore v talianskych Dolomitoch a je mojou druhou v poradí. Je to jednosťažňová plachetnica, dlhá takmer 14 metrov. Trup „JANMOR 45“ je vyrobený v Poľsku, loď je takzvane dokompletovaná v Česku a spustená na more bola v roku 2011.

Zažili ste aj situácie, pri ktorých vám išlo o život?

Keď je vypätejšia situácia a vonku vyčíňa vietor a vlny, vládne napätie a stres. Sú spôsoby, ako v relatívnom pokoji prečkať aj veľmi zlé počasie. Potom je to o sledovaní, ako sa správa loď, a modifikácii kurzu a plochy plachiet. Možno trochu preženiem, ak to prirovnám k horolezectvu. Najviac nehôd sa stáva pri zostupe. Vtedy, keď sú zmysly otupené radosťou z výkonu. Vlastne to je aj môj prípad. V južnom Atlantiku som pri rovnej vode, v bezvetrí spadol nahý cez palubu kvôli vlastnej hlúposti a nepozornosti. A ešte som si aj porezal ruku. Posádka zareagovala fantasticky, do piatich minút som bol späť na palube. Myslím, že vtedy išlo o život.

Koľkých ľudí bežne brávate na palubu?

Býva nás od dvoch do päť, zriedkavo, ak sa vyskytnú okolnosti, sa plavím aj sám. Ale to by sa dalo spočítať na prstoch jednej ruky. Posádku tvoria priatelia, horolezci a jachtári.

Brázdite more už viac ako pätnásť rokov. Považujete sa už za morského vlka?

Nie som si istý, či mi prináleží výraz morský vlk. V minulosti som sa venoval horolezectvu a keby som sa spýtal svojich priateľov, špičkových slovenských horolezcov, či sa cítia byť horskými vlkmi, asi by mali problém prikývnuť. Skôr by som sa nazval oceánskym jachtárom. Jachting je pre mňa nádherný v tom, že mi umožňuje prežívať pocity, ktoré som mal, keď som robil extrémne horolezectvo.

Ktorá vlastnosť pri horolezectve vám pomohla aj pri oceánskom jachtingu?

Z môjho pohľadu vlastnosť, ktorú potrebujem neustále pestovať, je trpezlivosť. Oceánsky jachting je v tom perfektný učiteľ.

Ako najdlhšie ste sa plavili bez prestávky?

Najdlhšia trasa, ktorú som zdolal bez prestávky, je 5500 kilometrov, z Kanárskych ostrovov do Karibiku. To ste tri týždne na vode. Takisto mi trvala trasa z Galapágov na Markézy v Tichom oceáne.

Je pravda, že ste dostali zaujímavú ponuku plaviť sa aj v severnejších vodách?

Áno. Dostal som zaujímavú ponuku od slovenských horolezcov preplaviť ich v Grónsku k zatiaľ nešpecifikovanému cieľu, kde by absolvovali horolezecký výstup. To tam musím ale najprv doplávať (smiech). Mali by sme to uskutočniť budúci rok.

Titulné foto: archív V.P.

Mohlo by vás zaujímať:

Tikajúce bomby na našej planéte