Pri zariaďovaní domova sa zíde každý cent. Aby ste si vytvorili štýlové bývanie nemusíte nakupovať práve drahý dizajnový nábytok. Buďte rozumný a kombinujte. Zožeňte si pokojne aj lacný nábytok zo zľavových akcií či diskontov. Laminovaný nábytok dnes patrí k tým najpoužívanejším a cenovo najdostupnejším. Navyše sa ľahko udržiava a drží si stálu farbu.

Skombinujte lacnejšie kúsky nábytku s drahšími dizajnovými prvkami. Alebo zájdite do antikvariátov a pátrajte po zaujímavých starožitných kúskoch. Mnohokrát stačí len starému kreslu dať nový poťah a premeníte ho v čarovný solitér, ktorý sa bude pekne vynímať vedľa vašej knižnice.

Buďte originálny

Dokonalý konečný vzhľad vášho interiéru vyriešia doplnky, bytový textil a obrazy. Vyhnite sa reprodukciám z reťazcov s nábytkom. Stavte na originály, obrazy maľované na plátno. V antikvariátoch ich mnohokrát zoženiete ešte lacnejšie ako reprodukcie z obchodov.

Hlavne to neprepchať. Žiadny interiér sa nezaobíde bez vhodných doplnkov a aj v klasike platí, že menej môže byť viac. Farby doplnkov by mali byť v súlade s harmonickým zvyškom interiéru. Preto sa vyhnite jasným výrazným farbám, ktoré sa so zbytkom miestnosti nedopĺňajú.

Presvetlite každý kút

Správne zvolené svetlo je pre akékoľvek bývanie kľúčové. Snažte sa preto presvetliť doslova každý kút. Investujte do poriadneho centrálneho osvetlenia, k čítaciemu kreslu si zabezpečte lampu, nezabudnite ani na lampičku na pracovný stôl. V byte či dome sú potrebné viaceré typy osvetlenia. Aby ste dobre videli na prácu, budete potrebovať kvalitnú lampu, rovnako tak oceníte aj tlmené svetlo, napríklad pri relaxácii.
Trendom sú aj rôzne svetelné dekorácie, ktoré môžete rozvešať v interiéri alebo postaviť do tmavších kútov, ktoré okamžite spríjemnia.

Drevená terasa – luxus pre každého

Posedenie pri kávičke či párty s priateľmi nemusíte vždy organizovať len vnútri. Stavte na štýlovú terasu, ktorá dodá vášmu bývaniu šmrnc. Drevená terasa môže nadväzovať priamo na obytný priestor, čím sa stáva súčasťou domu a získate tak aj väčší priestor. Vďaka prírodným vlastnostiam dreva je pobyt na takejto terase príjemnejší než na dlažbe.

Praktická rada sa vždy zíde:

  • Inšpiráciu nájdete všade okolo seba, hrajte sa so štýlmi. Nemusíte ich presne kopírovať alebo sa nechávať úplne zväzovať nejakými pravidlami. Tie vám majú len udávať smer.
  • Pri výbere štýlu myslíte aj na to, v akom prostredí sa vaše bývanie nachádza a usilujte sa to premietnuť aj do vášho interiéru. Predsa len stará usadlosť v Anglicku by nevyzerala dobre so zariadením z bežného reťazca a zase zámocký štýl by v paneláku pôsobil nemiestne. V prípade niektorých štýlov by ste mali postupovať opatrne, najmä ak bývate v modernej novostavbe či paneláku.
  • V žiadnom prípade nevyberajte do každej miestnosti iný štýl. Do interiéru by ste si tak vniesli zbytočný nesúlad a chaos.
  • Nemusíte sa však otrocky držať výlučne jedného štýlu. Viaceré štýly môžete medzi sebou rôzne, no citlivo kombinovať a vnášať tak do interiéru dynamiku a kontrast.