Milovníci dlhých lenivých rán istotne poznajú ten slastný pocit. Všetko sa okolo vás prebúdza, ruch naberá na intenzite, vy sa nikam neponáhľate a ste len nezúčastneným pozorovateľom. Čašník vám prinesie výbornú kávu a k nej niečo sladké. Perfektné ráno! Absolútne dokonale ho prežijete v Portugalsku alebo Španielsku. Ku káve vám tu donesú churros.

Jednoduchosť sama

Jednoduchšie už ani nemôže byť. Voda, múka a štipka soli sa vymiešajú na dokonalé cesto pomocou trochu bizarného stroja. Celý proces trvá len tridsať sekúnd. Následne sa cesto pretlačí do vriaceho oleja, po chvíľke sa vyberie a vy sa tešíte zo zlatistého gastronomického zázraku, ktorý na vašu dobrú náladu pôsobí intenzívnejšie ako koktail drog. Tie najmaškrtnejšie jazýčky si churros posypú cukrom alebo škoricou, prípadne oboma. Dá sa tento ranný zážitok posunúť ešte na vyššiu úroveň? Rozhodne!

Nezabudnite na omáčku

Nesmiete zabudnúť na café con leche, čo je španielsky výraz pre kávu so speneným mliekom. Prečo sa Španieli nedržia tradičnej kávovej terminológie? Pretože v prípade café con leche je pomer kávy a speneného mlieka jedna k jednej. Káva však nie je jedinou čerešničkou na churros torte. Najčastejšie sa servíruje horúca čokoláda, do ktorej si vyprážané paličky namáčate. V Latinskej Amerike sa stretnete s omáčkou pripravenou z kondenzovaného mlieka, ktoré je zohrievané dovtedy, kým neskaramelizuje. Pre mnohých je skutočným vrcholom kombinácia churros a mexického nápoja champurrado, čo je atol na báze čokolády.

Odkiaľ vlastne churros je?


Churros je typické pre Španielsko a Portugalsko, no nájdete ho aj na Filipínach a v krajinách Latinskej Ameriky. Naraziť naň môžete tiež vo Francúzsku a vôbec vo všetkých krajinách, kde Španieli počas svojej dobyvačnej histórie zavítali. Vyprážaná pochúťka však podľa všetkého nie je pôvodne ani španielska, ani portugalská. Jedna teória hovorí, že Portugalci priniesli z Číny z dynastie Ming viacero nových gastronomických techník. Bolo medzi nimi aj vyprážanie cesta. Pôvodne však malo ísť o prípravu youtiao, čo je čínsky vyprážaný chlieb, veľmi podobný churros. Novinka sa pomerne rýchlo dostala do Španielska, kde si miestni labužníci upravili cesto tak, aby ho vedeli pretlačiť cez formu, vďaka ktorej získali typický hviezdicový tvar churros. Iná teória hovorí, že churros je vynálezom španielskych pastierov, ktorí potrebovali trvanlivejšie pekárenské výrobky. Cesto na churros bolo veľmi jednoduché a vypražiť ho v oleji aj v horách na ohni nebol taký problém, ako upiecť tradičný chlieb.

Ustálený recept

Ak nie ste práve ranné vtáča, nemusíte mať obavu, že by ste si pre churros museli privstať. Španieli i Portugalci túto kalorickú bombu milujú tak veľmi, že ju servírujú aj ako popoludňajší snack. V skutočnosti však nájdete v Španielsku churros naozaj vždy a všade. Či sa na dobrotu spýtate v okienku rýchleho občerstvenia, v samostatnom pojazdnom vozíku, alebo v akomkoľvek bistre, zaručene ju dostanete. Dbajte však na to, aby bola čerstvo pripravená, ideálne, aby ju priamo pred vami vypražili. Nemusíte sa obávať, že by ste natrafili na variant, ktorý vám nebude chutiť. Cesto je všade rovnaké, jedine v krajinách Latinskej Ameriky sa môžete stretnúť s tým, že tyčinky budú plnené napríklad karamelom.
Jediný skutočný rozdiel je v tvare. Podľa oblasti sa môžete stretnúť s typickým hviezdicovým prierezom, inak zväčša obyčajným kruhovým, rôzne sú tiež dĺžky. Niekde vám doprajú pohodlné krátke tyčinky, inde dostanete aj meter dlhé vyprážané cesto. Ak to nebude v bistre na tanieri, budete s jedením trochu zápasiť.

Vrah „kocoviny“

CU in NYC @benarnold_ December 14th #churros

Príspevok, ktorý zdieľa Hailey Montgomery (@hailey_montgomery),

Španielsky bujarý nočný život bude zrejme dôvodom, prečo sa táto obľúbená kalorická bomba stala doslova dvadsaťštyrihodinovou pochúťkou. Zatiaľ čo v konzervatívnejších časoch sa písalo, že churros sú najmä víkendové raňajky, dnes už cestovatelia na rovinu priznávajú, že nie je nič lepšie, ako churros s horúcou čokoládou po divokej párty, na ktorej tiekol alkohol potokom. Obraz mladých Španielov, ako v skorých ranných hodinách z posledných síl prežúvajú lahôdku, ktorá im vyčaruje úsmev na unavenej tvári, teda nie je ničím výnimočným. A neodolali by ste ani vy. Veď takáto úchvatná zbraň proti „kocovine“ je jednoducho dar, za ktorý musíte ďakovať.

Mohlo by vás zaujímať:
Ľadová káva: Čierne zlato na studeno