Utøya je miesto, ktoré si bude pamätať už každý. Rovnako ako rovnomenný film. Natočiť chladnokrvné vraždenie nórskeho pravicového extrémistu pred siedmimi rokmi je dosť neľahká úloha. Každé režisérske a scenáristické zaváhanie môže sprevádzať vlna nevôle zo strany divákov či dokonca pozostalých obetí. Nórsky režisér Erik Poppe (Kráľov nesúhlas) to ale dobre vedel a predkladá nám príbeh mladej Kaji (Andrea Berntzen), ktorá sa snaží ukryť pred masakrom a nájsť svoju mladšiu sestru.

Utøya v reálnom čase

Podobne, ako to zvládol režisér Joel Schumacher vo filme Telefónna búdka či tvorcovia seriálu 24 hodín, nám 98 minút strhujúceho boja o život predkladá Poppe v reálnom čase a dokonca bez strihu! Vďaka očitým svedectvám preživších, ktorí videli vraždenie siedmich desiatok mladých ľudí na vlastné oči, pôsobí film ako z rodiny found footage – reálne zachytených snímok. Každý výstrel budete prežívať ako v skutočnosti, každý vzlyk obete do vás prenikne. Postavy majú ale na žiadosť pozostalých fiktívne mená.

Festivalový úspech

Za drsný pohľad na udalosti si tvorcovia vyslúžili aplauz už na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale, kde bola snímka nominovaná na Zlatého medveďa. „Film je časť procesu hojenia rán u pozostalých obetí. Je dôležité príbeh rozprávať teraz, práve v náraste podpory pravicových extrémistov. Film jasne ukazuje, kam až toto presvedčenie môže dospieť,“ povedal počas festivalu Berlinale médiám režisér Poppe. Ambicióznu nórsku snímku Utøya, 22 júla si vďaka spoločnosti Film Europe môžete pozrieť už od 6. septembra, kedy príde do našich kín.

Titulné foto: Film Europe

Mohlo by vás zaujímať:

Sicario a besnenie kartelov