Využite dronov sa stále rozširuje. V Japonsku už ich napríklad využívajú na rozosielanie ľahkých zásielok, aj u nás už slúžia poľnohospodárom a lesníkom na výmer lesnej či ornej pôdy , monitorujú dokonca aj požiare. Najnovšie budú pravdepodobne plašiť nebezpečné kŕdle vtákov, ktoré by sa dopravným lietadlám pri štarte či pristávaní mohli dostať do motora.

Drony predchádzajú tragédiám

A kto videl film alebo dokument o Zázraku na rieke Hudson, vie o čom rozprávame. Po vzlete sa pilot Sully dostal medzi kŕdeľ vtákov a nútene musel pristáť na rieke. Nehovoria o mnohých iných incidentoch , ktoré skončili aj množstvom obetí. Na rozohnanie kŕdľov vtákov slúžia na letiskách delobuchy alebo dravce, ktoré sú v zodpovednosti sokoliarov.

Foto: Pixabay

Drony by ich v budúcnosti mohli nahradiť. Paradoxné je že práve nad letiskami je z dronmi zakázané lietať. So špeciálnymi „plašičmi“ to bude inak. Tie vyvinul tím vedcov z Kalifornského technologického inštitútu Caltech, ktorí vytvorili algoritmus, ktorí naučil drony efektívne odháňať vtákov zo stanoveného územia.

Úspešné testy

Museli im pri tom samozrejme pomôcť aj ornitológovia. Kŕdeľ vtákov má totiž svoju špecifikáciu. Vtáky letiace na kraji „formácie“ totiž zisťujú vonkajšie hrozby a potom na ne reagujú ďalšie. Presne podľa ich reakcii vedci vyvinuli model kedy sa vtáky vplyvom vonkajších podnetov rozpŕchnu. V Južnej Kórey sa už testovali rôzne drony aj samotný algoritmus pri mnohých pokusoch uspel. Po testovaní vedci chcú celý projekt prispôsobiť pre rôzne letiská, čo bude ešte nejaký ten čas trvať. Dronom by ale mala patriť budúcnosť aj v tejto oblasti.

Titulné foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať:

Hackujte vlastnú sieť