„Metaxa sa nepije, ale objavuje. A to už 130 rokov. Nechajte sa aj vy prekvapiť mnohými jej tvárami, objavte ich všetkými svojimi zmyslami. Oslávte spolu s nami spojenie gréckej tradície a nadobudnutých skúseností, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu a sú zárukou úspešnej budúcnosti tohto výnimočného nápoja.“

Vraví sa, že muž je síce hlavou rodiny, no krkom je vždy žena. Despina Metaxa bola silným a odhodlaným krkom rodinného podniku Metaxa. Spyrosovi bola silnou oporou, dodávala mu odvahu a manželský pár kreativitu posúval do úplne nových dimenzií. Despina však nebola len manželkou, ktorá sa spolupodielala na chode firmy. Keď Spyros v roku 1909 zomrel, Despina stála pred ťažkým rozhodnutím, či sa postaviť do čela spoločnosti, alebo zostať doma pri rodine. Odhodlaná pokračovať v manželových víziách posunula Metaxu do budúcnosti.

Obchodnícka pocta doby

metaxa

Despina Metaxa sa prejavila ako skutočný vizionár a nadčasový podnikateľ. Každú získanú skúsenosť dokázala vďaka prirodzenému talentu niekoľkokrát znásobiť. Dôkazom o jej obchodníckej genialite je aj členstvo v obchodnej komore Pieaeus. Neoficiálne sa dokonca traduje, že počas Despininho vedenia firmy sa Metaxe darilo vôbec najlepšie v histórií značky.

Najstarší sud

metaxa

Odkaz na Despinin obrovský vplyv na Metaxu je navždy uchovaný v pivniciach Metaxa House. Sud s označením číslo dva, z úplne prvej várky sudov zakúpených pri založení Metaxy v Pireaus, nesie meno manželky zakladateľa originálneho jantárového gréckeho nápoja. Pri príležitosti oslavy 130. výročia Metaxy sa bude na Despinu spomínať naozaj vo veľkom. V tomto archívnom sude dozrelo niekoľko raritných blendov Metaxy, z ktorých Constantinos Raptis, piaty Metaxa Master, pripravil jedinečnú a zberateľsky vzácnu Metaxa AEN.

Limitovaná edícia Metaxa pre najnáročnejších

metaxa

Sud Cask No2 – Despina obohatil jednotlivé blendy o neskutočný komplex aróm a dodal im chuť večnosti. AEN v preklade znamená navždy, čo nepriamo naznačuje aj životnosť tejto zberateľskej edície. Metaxa AEN bude pri príležitosti 130. výročia značky v ponuke len v 130 kusoch, každý jeden označený unikátnym poradovým číslom. Aj samotná sedem decová fľaša bude originálnym a cenným kúskom, nakoľko pôjde o Crystal de Sévres. Cena je stanovená na 1 888 eur, vďaka čomu je jasné, že zberatelia a milovníci skutočne jedinečného a raritného alkoholu nebudú pridlho váhať s obohatením svojich zbierok. 

Mohlo by vás zaujímať:
Metaxa: Ochutnajte grécke slnko
Metaxa dáva kokteilom nový rozmer