Riga Central Market je jeden z najväčších trhov v Európe. Päť Zeppelin hangárov neďaleko rieky Západná Dvina sa zmenilo na raj milovníkov domácich čerstvých potravín v roku 1998, kedy bol trh tiež zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Hangáre sú od podlahy po strop plné syrov, rýb, údenín, medu a, samozrejme, ovocia a zeleniny. Nechýbajú sezónne produkty a pôvodné litovské špeciality.

Dobrú jednoduchú chuť

Tomato cream soup 🌿🌼🤗

Príspevok, ktorý zdieľa BhajanCafe Riga (@bhajan_cafe_riga),

Po tomto zážitku sa nedá inak, ako pustiť sa do objavovania tradičných lotyšských jedál. Nezľaknite sa pohánky. Tá môže pôsobiť nudne, no je absolútnym základom v baltskej kuchyni a v Rige ju jedia všetci. V centre mesta ju rozhodne vyskúšajte v tradičnom bistre Lido, kde nájdete aj množstvo iných tradičných špecialít. Na večeru môžete zavítať napríklad do reštaurácie Ferma, ktorá sa pýši vyhláseným pohánkovým rizotom. Dusená kyslá kapusta je opäť jedlo, ktoré zrejme na prvé počutie nenadchne. Lotyši však opäť dokázali premeniť jednoduchú a nám dobre známu potravinu na zážitok. Ponúkajú niekoľko nálevov od slanších cez sladšie až po kyslejšie. Na tanieri spolu s kyslou kapustou nesmú chýbať varené zemiaky a klobása. Ideálne obdobie na objavovanie tejto špeciality sú vianočné sviatky, kedy ju nájdete doslova všade. Počas roka sa najviac oplatí ochutnávať v spomínanom Riga Central Markete. Reštaurácia Fisherman’s Son ponúka zrejme najlepšie údené ryby v meste. Údenie je pre Lotyšov niečo ako náboženstvo, preto nech vás neprekvapí, ak sa vás v reštaurácii spýtajú, či túžite po rybe údenej za studena alebo za tepla a na akom druhu dreva.

Riga má svoj štýl

Riga je však mesto, ktoré si rozhodne nezaslúži, aby ste ho odignorovali len presúvaním sa z reštaurácie do reštaurácie. Staré mesto je kultúrnym dedičstvom UNESCO a mnohí o meste hovoria ako meste so šarmom. Niet sa čo čudovať. Dobová architektúra je ohromujúca a duch mesta zachytí aj tých najväčších ignorantov architektúry. Milovníci secesie budú doslova nadšení. Mesto zažilo zlaté obdobie tohto štýlu začiatkom 20. storočia a neoficiálne môžeme Rigu nazvať hlavným mestom Art Nouveau, najmä ulicu Alberta Iela, ktorá je ako definíciou tohto štýlu.

Centrum plné histórie

Počas túlania sa starým mestom nevynechajte Pomník slobody, ktorý je pre miestnych veľmi dôležitým odkazom na boje o slobodu. Budova národnej opery a baletu je srdcom kultúry v meste, a aj keď nie ste práve fanúšikom sofistikovanejšieho umenia, rozhodne ju nevynechajte. Rižský dóm je srdcom mesta a zrejme najdominantnejšou pamiatkou. Gotická stavba ponúka množstvo vystavených umeleckých predmetov.

Pre milovníkov motorizmu

Riga Motor Múzeum je síce trochu ďaleko, nachádza sa pri závodnej dráhe predmestia Rigy, no rozhodne stojí za návštevu. Budova, ktorá pripomína prednú kapotu auta, uchváti nielen milovníkov automobilov, ale celú rodinu. Okrem unikátnych moto kúskov tu nájdete tiež autá, na ktorých sa vozil napríklad Chruščov, Stalin alebo Brežnev. Deti si doslova zamilujú interaktivitu múzea.

TOTO STE O RIGE MOŽNO NEVEDELI

  • Riga je prezývaná Parížom severu.
  • Tradičný alkohol Riga Balsam je z 24 rôznych rastlín, kvetov, koreňov, olejov a bobúľ, ktoré zrejú v dubových sudoch.
  • Riga je jedným zo 14 hlavných miest, ktorého názov sa skladá len zo 4 písmen.
  • Lotyši milujú pivo, čoho dôkazom sú pivné kúpele v Rige. Zlatistý mok si vychutnáte naozaj všetkými zmyslami.
  • Lotyšsko je štvrtá najrýchlejšie rastúca krajina v pokrytí internetom. V Rige je až 800 miest, ktoré poskytujú bezplatnú Wi-Fi.

Mohlo by vás zaujímať:
Ľudské veže ovládli Španielsko