Krotenie býkov v juhoindickom štáte Tamilnádu bojuje s modernou dobou, zákonmi a bojovníkmi za práva zvierat. Túžba bežných ľudí dodržiavať kultúrne tradície je však silnejšia. Po niekoľkoročnom zákaze staroveký indický rituál odvahy jallikattu ožil a dokonca vzniká niečo ako Jallikattu Premier League. Indický najvyšší súd po tlaku aktivistov za práva zvierat v roku 2014 správoplatnil návrh zákona, ktorý zakazoval staroveký rituál odvahy jallikattu. Dnes sa už športu zúčastňujú prevažne mladí muži okolo dvadsať rokov, ktorých cieľom je skrotiť divokého býka holými rukami. Rozdiel medzi španielskymi býčími zápasmi a jallikattou je v tom, že v indickej verzii nejde o usmrtenie zvieraťa.

Týraním podporovali agresivitu

Aktivisti však svorne tvrdia, že to, že býk prežije, nie je rozhodujúce. Dôležité je, že pre tradíciu trpí. Chovatelia konkrétnych plemien vhodných na jallikattu často úmyselne vychovávajú býkov tak, aby v nich v čo najväčšej miere podporovali agresivitu. V minulosti sa dokonca objavili prípady, kedy boli zvieratá pred zápasom zranené do tej miery, aby boli agresívne, no stále sa vládali brániť. Do dnešných dní nie je výnimkou mazanie pálivého čili do očí býkov, opäť na podporu väčšej agresivity. Naopak, objavili sa tiež prípady, kedy bolo zviera opité, aby sa dalo ľahšie skrotiť. Hold, „fixľuje“ sa aj pri tradíciách udržujúcich národnú identitu.

Na divoko

Pravidlá indického krotenia býkov sa líšia z miesta na miesto konania. Ten najtradičnejší spôsob je vypustenie zúrivého zvieraťa do vášnivého davu ľudí, ktorý vytvorí kruh, teda akúsi arénu. Odvážlivec sa v nej postaví zoči-voči býkovi a jeho úlohou je vyskočiť na zviera a udržať sa na ňom holými rukami. Dnes už však existuje aj verzia krotenia v akejsi provizórnej aréne, ktorá pozostáva z labilných drevených konštrukcií s drôteným pletivom, ktoré siaha divákom približne po kolená. Ďalšia verzia jallikattu je s časovým limitom, počas ktorého sa má odvážlivec na býkovi udržať, či vzdialenosť, ktorú má rozdivočené zviera ubehnúť. Najnovšie sa zviera krotí aj v skupinkách.

Predsa len pravidlá

Po masívnych protestoch sa tento rok v januári konalo jallikattu po trojročnej pauze. Vláda pod tlakom povolila organizovať festival, no nastavila aspoň základné pravidlá. Tie sa týkajú najmä výberu býkov vhodných na krotenie. Počas samotného zápasenia odvážlivec verzus zviera sa stanovili dve základné pravidlá. Býk sa nesmie chytať za rohy a za chvost. Chvost má trochu prekvapivé vysvetlenie, nakoľko sa takýmto spôsobom môže veľmi ľahko poškodiť chrbtica zvieraťa. Tiež sa veľmi prísne zakázalo rezať rohy býkom ako trofej.

Majú ligu jallikattu

Nadšenci tradície vniesli do celej záležitosti ducha súčasnosti. Krotenie býkov spojili do niečoho, čo nazvali Jallikattu Premier League (JPL). Menšie festivaly tak pospájali do organizovanej ligy, ktorá by mala mať regulárne veľké finále. Avšak aj napriek tomu, že už tento rok sa tradičné krotenie býkov konalo pod hlavičkou JPL, väčšia organizácia či postupovanie z lokálnych kôl sa nekonalo. Snáď o rok.

Riskujú pre haraburdy

O býkov je postarané dobre. Ochrancovia zvierat opäť rozozneli poplašné tamtamy a nedokážu pochopiť, ako je možné, že vláda festival povolila. Motivácia mala byť údajne najmä politická, nakoľko sa v juhoindickom štáte Tamilnádu majú konať v roku 2018 regionálne voľby a lepší spôsob, ako zjednotiť ľudí z okresov relatívne rozdrobeného štátiku, zrejme nie je. A či je postarané o súťažiacich? No tí v prvom rade preukážu svoju statočnosť a z niektorých sa dokonca stanú hrdinovia. Tento rok počas krotenia býkov zomreli piati mladí muži, ďalšie desiatky utrpeli vážne zranenia. Niektoré zdroje uvádzajú až okolo šesťdesiat prípadov hospitalizácie. A to bol ten lepší ročník.
Reportérka magazínu Open sa na festival vybrala o niekoľko dní skôr, aby strávila čas s rodinami účastníkov jallikattu. „Áno, bojím sa oňho a viem, že môže zomrieť. Vlastne s tým festivalom ani nesúhlasím, no je to dospelý muž a cíti svoju povinnosť,“ povedala matka jedného zo súťažiacich. Reportérka si tiež kládla otázku, či motivácia absolvovať festival nebude finančného charakteru. Pre majiteľov býkov tu táto motivácia rozhodne je. Vzhľadom na mediálny podvod, ktorý vznikol práve pre nehumánne zaobchádzanie so zvieratami, organizátori dokázali vyčleniť finančné odmeny vo výške aj niekoľkých mesačných príjmov v Indii. Samotní pretekári majú byť motivovaní hmotnými vecami do domácnosti. „Ceny pre víťazov si miestne médiá horlivo fotili a nakrúcali. Najprv som tomu celkom nerozumela, nakoľko som mala pocit, že ich zaujala akási uprataná skládka odpadu. Potom mi vysvetlili, že všetky tie rozbito pôsobiace veci sú plne funkčné a majú obrovskú hodnotu,“ opísala reportérka v článku.

Mohlo by vás zaujímať:
Už 40 rokov sa koná súťaž, v ktorej chlapi dvíhajú neskutočné hmotnosti