Zabezpečenie osobných údajov a dát v prenosných inteligentných zariadeniach sa po búrlivých rokoch hardvérového vývoja, ohromujúcich novinkách a prevratných technológiách derie na prvú priečku záujmu. Samozrejme, na bezpečnosť sa kládol dôraz aj doteraz, avšak za posledné roky, kedy sa do smartfónov dostáva doslova celý váš život, je naozaj na mieste povýšiť status bezpečnosti z „veľmi dôležité“ na „bezpodmienečne dokonale ochránené“. A to dokonca aj vtedy, keď si sami o sebe poviete, že ste človek milión a pýtate sa, koho by ste tak mohli zaujímať.

Bezpečnosť alá statická biometria

Numerické a znakové heslá sú dnes považované za niečo prehistorické. Snímače odtlačkov prstov na inteligentných zariadeniach sú každodennou záležitosťou, no majú svoje muchy a vlajkové lode smartfónov. Vďaka tvárovej biometrii dávajú jasne najavo, že sa zabezpečenie odtlačkom prstu stane minulosťou. Vlastne je to nevyhnutnosť, pretože vo vývojárskych laboratóriách vrcholia preteky o to, ktorá spoločnosť prinesie ako prvá absolútne čistý displej inteligentného zariadenia, bez jediného viditeľného tlačidla či senzoru.

Nedokonalý pokrok

Statická biometria využíva okrem skenovania tváre aj skenovanie očí, ba dokonca uší. Istotne vám napadlo, že prvou slabinou tohto zabezpečenia je možná zmena vášho výzoru. Vývojári sa, samozrejme, tento problém snažia odstrániť, a tak viete mobilný telefón odomknúť v okuliaroch, bez nich či po zmene účesu. Avšak ak by ste utrpeli vážne zranenie, ktoré by spôsobilo zdeformovanie tváre, môžete mať vážny problém. Otázkou je i starnutie. Či na túto zmenu výzoru mysleli autori nových technológií v dostatočnej miere, ukáže až čas.

Problémom statickej biometrie v ďalších úrovniach môže byť priebežné zabezpečenie. Ak napríklad používate aplikáciu vašej banky, tá môže vyžadovať bezpečnostné skenovanie tváre v päťminútových intervaloch. Problém je v tomto prípade v stálej nedokonalosti skenovacieho hardvéru a spomaľovaní aplikácie. Ak pôjdeme ešte ďalej, nedostatkom je aj potreba hardvéru na skenovanie.

Identifikácia podľa písania

Možno prekvapivo rýchlo, no zdokonalená biometria je už tu a nesie označenie biometria správania. Je možná vďaka machine learningu. To, že nás inteligentné zariadenia dopodrobna skúmajú, aby nám vedeli ponúknuť riešenie skôr, než vznikne problém, je trendom dnešnej doby. Vzniká tak obrovské množstvo dát, na základe ktorých vás vie smartfón pri správnom použití a analýze identifikovať už len podľa písania správ. Berie do úvahy silu tlaku na displej, rýchlosť písania, uhol, pod akým stláčate jednotlivé písmená, preklepy a mnoho iného. Avšak písanie je len jednou z oblastí biometrie správania. Inteligentné hodinky vás vďaka množstvu senzorov dokážu identifikovať podľa chôdze, laptop zasa podľa správania a surfovania na internete. Čokoľvek, čo sa dá z vášho správania zaznamenať a analyzovať, môže slúžiť na vašu identifikáciu.

Viac sa dočítate v augustovom Breaku. 

Mohlo by vás zaujímať:
CREW, arkáda,ktorá prešla zmenami