Individuálnu slabosť športovca, ktorý čelí nátlaku okolia, rodiny či trénerov a následne siahne po dopingu, možno vieme pochopiť (nie však ospravedlniť). Vaše telo starne, nie je také obratné a vy musíte pridávať hodiny tréningu, aby ste sa mohli vyrovnať obrovskej konkurencii. Nie každý tento tlak dokáže zvládnuť. Siahne preto po dopingu, no potom už nedokáže vziať svoje rozhodnutie späť. Čierna škvrna pri jeho mene ostane naveky.

Doping a zneuctenie kráľovnej športu

Len málo športov je tak popretkávaných dopingovými aférami ako atletika. A to platí pre mužských borcov, ale aj pre nežné pohlavie. Prvý väčší škandál otriasol na olympijských hrách v Soule v roku 1988.

Carl Lewis. Foto: youtube.

Dopoval víťaz na 100 metrov, Kanaďan Ben Johnson a medaila pripadla Američanovi Carlovi Lewisovi. Následne sa zistilo, že nedovolené látky užili šiesti ďalší finalisti vrátane tohto vynikajúceho bežca. Lewis i napriek tomu, že neprešiel mnohými vstupnými testami, na týchto pretekoch štartoval a zároveň mu ani nikto nezavelil, aby medailu vrátil. To však neplatí o jeho krajanke Marion Jones. Tá zažiarila tromi zlatými medailami v Sydney v roku 2000. Všetky tri kovy musela vrátiť a dokonca si odsedela polroka za mrežami, pretože klamala vyšetrovateľom.

 

Pofidérne laboratórium

Neskôr sa preukázalo, že sa zásobovala dopingom od nechválne známeho laboratória BALCO. Táto firma sa priamo zaoberala výrobou zakázaných látok pre športovcov. Jej preparáty používali šprintéri ako Dwain Chambers či Justin Gatlin, ale aj bejzbalista Barry Bonds. Zaujímavosťou je, že napríklad Justin Gathlin na rozdiel od mnohých ostatných hriešnikov doživotný zákaz činnosti nedostal. Veď isto ste si na mnohých podujatiach všimli, ako ho diváci „odmeňujú“ zlovestným krikom. Dopingové kontroly sa ale predovšetkým v atletike stali aj miestom pre kšeftovanie.

Svedčí o tom aj májový prípad kenského vytrvalostného bežca Asbela Kipropa. Atléta testovali na zakázanú látku EPO a jeden z komisárov od Keňana následne žiadal úplatok, aby bola vzorka negatívna. Kiprop neskôr pre médiá povedal, že vzorka sa náhle zmenila na pozitívnu po tom, čo danému komisárovi nedal dostatočné množstvo peňazí. Tento prípad sa ešte vyšetruje.

Ak vás zaujíma viac o dopingových aférach v iných športoch nezabudnite si prečítať článok v augustovom vydaní magazínu BREAK.

Titulné foto: shutterstock

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie zarábajúci športovec roka