Éra lacného lietania má oveľa väčší dopad na leteckú dopravu, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. I keď nás predstavitelia nízkonákladových leteckých spoločností upozorňujú, že lacné letenky sú vzhľadom na rastúce náklady na prevádzku neudržateľné, firmy z opačného konca cenového spektra museli zareagovať. Rezervácia a kúpa letenky na súkromný let totiž nebola nikdy dostupnejšia ako dnes. Súkromné lietanie by sa v dohľadnej dobe ako segment malo zásadne zmeniť. Niečo, čo definovalo skutočne luxusné cestovanie, tak očividne štartuje radu zmien v najvyššej triede cestovania.

Lietanie súkromným lietadlom nie je doménou len tých najbohatších, ako by sa mohlo zdať. Prenajímanie malých lietadiel v biznis kruhoch je čoraz častejšie. Dôvodom je pokles cien za túto službu. Ono, letieť na pracovnú schôdzku totiž nemusíte len v prvotriednom stoji, ktorého interiér je z najluxusnejších materiálov. Prenájom malých prúdových lietadiel je, podľa odborníkov a majiteľov, je dostupnejšie oveľa širšej skupine ľudí už nejakú dobu. Dôkazom je celý rad spoločností, ktoré cenníky prispôsobili situácií.
Zmenu vo finančnej politike zainteresovaní vysvetľujú nižšími cenami v leteckej doprave celkovo, no tiež nárastom popularity zdielanej ekonomiky a ekonomiky on-demand. Priznávajú však, že ceny zatiaľ naozaj nie sú pre každého, no dostupnosť je násobne jednoduchšia než pár rokov dozadu.

Luxusné cestovanie sa musí prispôsobiť

Priemysel luxusu, tak ako každý iný, má právo zažívať búm popularity a zlákať úplne novú skupinu mladých zákazníkov. V tomto prípade by bolo zrejme dobré poznamenať, že by malo ísť o mladých a bohatých zákazníkov. Avšak, nie je to tak jednoduché, akoby sa mohlo zdať. Aby segment luxusnej dopravy zažil naozajstnú erupciu popularity musí ponúknuť viac, ako len prepravu z bodu A do bodu B. Konkrétne sa žiada kombinácia logistiky, služieb zákazníkom, kvalitného marketingu a brandingu.

Skupinu luxusných dovolenkových destinácií má rozšíriť Palau, republika na dvadsiatich šiestich ostrovoch v Austrálii a Oceánii, ktorá je nezávislá, no zároveň pridružená USA. Ambícia tejto krajiny je byť lídrom v ekoturistike, ktorá je momentálne na vrchole popularity. Miestna vláda už roky pracuje na tom, aby dokázala zákazníkom vyžadujúcim ten najvyšší luxus ponúknuť ekologický a nedotknutý raj. Aby sa plány dodržali, veľké masové letisko rozhodne neprichádza do úvahy. Preto na dopravu budú využívané najmä malé súkromné lietadlá. Aktuálne hlavné letisko Palau má jednu pristávaciu dráhu.

Nie je to len lietanie súkromnými lietadlami, ktoré sa v posledných rokoch mení a stáva dostupnejším. Celkovo segment luxusných služieb prechádza pomerne zásadnými menami a mnohé naozaj luxusné záležitosti v kategórií luxusné cestovanie sa stávajú dostupnejšími. Dôkazom je aj vstup hotelového reťazca Ace Hotels do kategórie tých najluxusnejších hotelov. Ak vás zaujíma, ako môže biznis hotelová sieť, aj keď s vyšším štandardom, fungovať ako naozaj luxusný hotel pre boháčov na pracovných cestách, musíte sa nechať prekvapiť, tak ako my. Predsa len veľkometrážna hotelová izba, luxusné šampanské v minibare a značková kozmetika hotel luxusným nerobia úplne.

Vplyv má aj trh pre bežných ľudí

Milionársky segment možno trochu prekvapivo ovplyvňuje aj zdieľaná ekonomika, ktorá bola v počiatkoch primárne cielená na strednú triedu. Konkrétne je to boj klasických hotelov verzus Airbnb a iné podobné služby. Boj naberá na obrátkach aj napriek tomu, že krátkodobé prenájmy dostali v niektorých mestách, či miestach, stopku. Hold, prenajať si byt či apartmán v cudzom meste a žiť si ako domáci má svoje čaro aj pre tých, ktorí stav účtu kontrolujú vo vyšších číslach než je bežne zvykom. Otázne však je, či situácia vyústi do zníženia cien luxusných hotelov až do tej miery, že sa stanú dostupné pre širšiu masu ľudí alebo do niečoho ako luxuryairbnb. V kontexte predpovedí, by však mal byť reálny scenár celkového poklesu cien.

Rozprávať o najluxusnejšej ponuke tých najvyhlásenejších hotelov, je ako rozprávať legendu zo stredoveku. Môžeme si domýšľať, predstavovať, rozprávať o najluxusnejších materiáloch a službách personálu vychovanom na najprísnejších a najluxusnejších hotelových školách po svete. Dôležite je však povedať, že vlastne ani nevieme, či hotel niečo také ponúka alebo nie. Existuje totiž kategória ubytovania, ktorá sa označuje ako ultra-secret suites. Do týchto apartmánov si hotel sám vyberá zámožných hostí, čím vytvára punc ešte vyššej exkluzivity. V tradičných ponukách sa toto ubytovanie nikdy neponúkalo. Avšak, aj tu pomaličky nastáva zmena. Viaceré hotely svoje ultra-tajné ponuky zverejnili s odôvodnením, že je pre ne jednoduchšie takúto izbu predať, keď si ju vie záujemca rezervovať priamo.
Luxusné cestovanie sa mení a posúva latku o ničo nižšie. Či je to správny krok alebo nie, sa nedozvieme nikdy. Prirodzene tí najbohatší nebudú nadšení, tí menej bohatí zasa nadobudnú pocit väčšej dôležitosti.

Mohlo by vás zaujímať:
Hotel Svart kombinuje tradíciu s najmodernejšími technológiami
Sandy Lane: Spoznajte barbadoskú perlu!