Ak chcete poznať tú pravú atmosféru pobrežia Montenegra, určite sa ubytujte v známom meste Budva.  Dostanú vás nádherné skalnaté hory týčiace sa nad morom, prístav plný malých hompáľajúcich sa lodiek či staré mesto s úzkymi uličkami a útulnými barmi. Tie ožívajú najmä cez letnú sezónu a vtedy mesto žije aj v noci.

Najmä z neďalekého kopca ožíva hudba zo známeho diskotékového klubu Top Hill s kapacitou až päťtisíc ľudí. Budva ponúka množstvo pláží z ktorých najviac odporúčame Trsteno, Ploče či Jaz. (viac o tomto meste sa dočítate v augustovom čísle magazínu BREAK.)

Lodenica v pobrežnom meste Budva. Foto: autor.

Čierna Hora jej poklady

Určite pri návšteve Čiernej Hory neostávajte v jednom meste. Loďou si spravte napríklad výlet po zátoke Boka Kotorská, spoznajte malebné mestečko Herceg Novi, historický skvost Perast a asi najkrajšie mesto v Čiernej Hore, Kotor. Centrum obohnané hradbami pôsobí majestátne.

Vystúpiť schodmi zasadenými do hory a pokochať sa výhľadom na záliv je na nezaplatenie. V národnom parku Lovčen určite navštívte Jezerski vrh, kopec, na ktorom sa týči mauzóleum vládcu Petara II. Petroviča Njegoša.

Mesto Kotor dýcha históriou. Foto: autor.

Viac než len kopec

Ak ale nemáte skúsenosti so šoférovaním úzkymi serpentínami, určite si zoberte taxík z mesta Cetinje. Pod tento vrch vás dopravia síce v priemere za 20 eur, no časom zistíte prečo. Cesta sa vám občas zdá byť úzka aj pre jedno auto, a to občas oproti vám prejde aj autobus! Zážitok pripomínajúci výlet do Laosu či Vietnamu na vás čaká počas plavby loďou po Skadarskom jazere neďaleko Podgorice.

Neskočte však hneď na prvú cenovú ponuku, ktorú budete od prevádzkarov lodí počuť. V Čiernej Hore je všetko blízko a ak máte čas, pozrite si aj severne položené pohorie Durmitor, nádherný kaňon rieky Tary či do skaly zasadený kláštor Ostrog.

Krásne panorámy ponúka Skadarské jazero. Foto: autor.

Titulné foto: Ostrov sv. Štefan v Budve. Foto: autor.