Leteckí nadšenci dobre poznajú tento súboj leteckých gigantov. Začiatkom deväťdesiatych rokov sledovali súboj supermoderných stíhačiek a mnohí z nich boli veľmi nešťastní keď zistili, že konštruktérsky skvost YF-23 ostane bez kontraktu s americkým letectvom.

Kontrakt pre Japonsko

Teraz sa však situácia môže zmeniť. Spoločnosť Northrop Grumman sa zaujíma o vývoj japonskej stíhačky piatej generácie F-3. Je teda možnosť že Čierna vdova bude strážiť japonské ostrovy? K tomu je ešte ďaleko, no je dosť pravdepodobné, že další súboj bude viesť opäť s firmou Lockheed Martin. Tá chce Japonsku ponúknuť „hybrida“ s konštrukciou F22A Raptor, ale technológiou 35A Lightning II. Je ale dosť možné, že Japonsko dá voľné ruky obom firmám.

Čierna vdova verzus Raptor

V prvom súboji pred dvadsiatimi siedmymi rokmi bola stíhačka YF-23 rýchlejšia , s lepšou technológiou stealth, maximálnou rýchlosťou i doletom. Raptor však vyhral hlavne vďaka cene  a lepšej manévrovateľnosti. No Grumman svoj prototyp určite vylepšil a pohral sa aj s nedostatkami. Ako to dopadne je otázne, no faktom je, že spoločnosť Northrop Grumman predložila Japonsku zoznam svojich technológii pre program F3. Je jasné, že o kontrakt bude usilovať viac než kedykoľvek pred tým.

Titulné foto: wikipedia. org

Mohlo by vás zaujímať:

Blackbird dolietal pred dvomi dekádami.