Priemyselný tím medzinárodných firiem pod vedením britskej BAE Systems predstavil model novej stíhačky v plnej veľkosti, ktorý vznikol v rámci iniciatívy FCAS IT (Future Combat Air System Technology Initiative).

Stíhačka novej generácie a jej budúcnosť

Mnohí odborníci si kládli otázku či predstavený model britskej stíhačky nie je len strohý náčrt a prezentácia dizajnérov, no jedno je isté. Veľká Británia chce do vývoja nového lietadla naozaj investovať a momentálne sa testujú rôzne modely lietadiel, i avioniky, z ktorých by mala vyjsť reálna koncepcia.

„Tím Tempest už o dva roky plánuje testovať aerodynamiku aj na letuschopnom lietadle. Celkovo má v rámci iniciatívy FCAS IT vzniknúť viac ako päťdesiat demonštračných technológii, vrátane senzorov, pohonnej jednotky, elektroniky i zbraňových systémov, „povedal Michael Christie, strategický riaditeľ spoločnosti BAE Systems.

Modernizovanie letectva

FCAS IT vlastne nadväzuje na tento rok zrušený francúzsko-britský projekt stíhačky novej generácie FCAS.

Nové poznatky z vývoja lietadla šiestej generácie by mali pomôcť modernizovať aj staršie lietadlá Eurofighter Typhoon. Tie by si RAF mohla nechať až do roku 2040.

Nová stíhačka bude určite pilotovaná a vývojári pri jej konštrukcii môžu využiť aj skúsenosť z tvorby americkej F-35 Lightning II, na ktorej sa taktiež podieľali. Čas ukáže akú vo finálnu podobu budú mať ďalšie projekty a kedy sa dočkáme letuschopného konceptu.

Titulné foto: BAE Systems 

Mohlo by vás zaujímať:

Super Hornet ostáva v službe