Americký folkový pesničkár nás už viac ako desať rokov presviedča tento žáner udržať aj v hlavnom prúde popových hitparád a pritom je stále svojský. Pohodové piesne, lyrické texty, chytľavé refrény a jednoduchý gitarový sprievod. To je Frank Turner v súčasnosti, asi najväčší priekopník medzi pesničkármi.

Frank Turner je pesničkový virtuóz

Od roku 2007 dokázal prinášať jeden tvorivý album za druhým a i napriek tomu, že sa od posledného odmlčal viac než u neho bolo zvykom. A tak niekoľko týždňov sme sa započúvali do novej dosky Be more kind. Tá nesie názov rovnomennej básne Clivea Jamesa. V trinástich skladbách spevák hľadá odpovede na komplikované životné otázky. „Keď hľadáte jednoduché odpovede, je to zlé, pretože svet je komplexné miesto a poskytuje pre život veľmi zložité odpovede,“ povedal Frank Turner.

Žiadny stereotyp

Frank Turner však zabŕdol aj do iných žánrových a speváckych polôh. V piesni 1933 znie ako indie rocker a skladba Blackout pôsobí najmä v refréne nezvyčajne epicky a miestami pripomína songy kapely The Editors. Veľmi sa vydarila i skladba Recovery, kde si zas možno spomeniete na legendárnych R.E.M. Turnerove texty sú plné príbehových nuansí z jeho vlastného života i politického prostredia a prechádzajú do veľmi pôsobivej spevákovej spovede.

Nový album skvelého pesničkára Franka Turnera sa určite vydaril. Zberateľov poteší, že si jeho rôznorodé piesne môžu pustiť na vinyle či dokonca aj na old school kazete.

Tiulná foto: Shutterstock.

Mohlo by vás zaujímať:

Snoop Dog seká dobrotu