Už pred dvoma rokmi výskumná spoločnosť DARPA oznámila, že v spolupráci s automobilkou Pratt & Miller sa púšťajú do vývinu nového armádneho vozidla. Projekt už odhalil kontúry nového prototypu a jeho ďalšie priame testy v teréne sú na spadnutie.

Unikátny podvozok

GXV-T sa pýši najmä špeciálnym odpružením METS ( The Multi-mode Extreme Travel Suspension), ktorého tajomstvo sa skrýva pod podvozkom s nominatívnym riešením, ktoré má za úlohu zlepšiť mobilitu, zvýšiť bezpečnosť posádky ale i výkon celého vozidla. Mrštnosť tohto „tereňáka“ nemá byť obmedzená hrubou vrstvou pancierovania, no i tak má jeho konštrukcia mať veľkú odolnosť.

Darpa GXV-T je kráľ terénu

Pri METS je ale hlavne radosť sledovať ako vďaka nemu automobil zdoláva obrovské sklony a neprístupné terény a pritom nijak neznížiť „komfort“ posádky. Ide o unikát vďaka zmenšenej hmotnosti a podľa neoficiálnych informácii pôjde o najrýchlejšie terénne armádne vozidlo súčastnosti. O jej presnej hodnote sa zatiaľ len špekuluje. Je však jasné že kontrakty pripravuje americká armáda a námorná pechota.

Titulné foto: DARPA.

Mohlo by vás zaujímať:

Nový odolnejší Humvee