Už sa nemusíte mazať blatom ako Arnold Schwarzenegger pred Predátorom z vesmíru. Pomôže vám špeciálna tkanina z materiálu zvaného grafén, ktorý dokáže skryť telesné teplo.  Vedci už  hovoria o tejto látke viac ako jedno desaťročie no najnovšie ho vedia spracovávať hromadne a už sa objavili aj návrhy na jeho použitie v praxi. Armáda má pochopiteľne najväčší záujem.

Neviditeľný pre kamery

Grafén vlastne tvorí rovnú sieť jednej vrstvy atómov uhlíka, ktoré sú usporiadané do tvaru šesťuholníka spojených pomocou takzvanej hybridiziácie orbitálov. To znamená, že látka sa môže rýchlo adaptovať tak aby kryla studené a najmä teplé objekty pred termokamerami. Vedci podrobili látku výskumu a zistili, že pokiaľ je do nej vedená elektrina, poskytuje dokonalú termálnu kamufláž a ak si ním pokryjete celé telo, ste vlastne pre termálnu kameru neviditeľní.

Grafén ako látka budúcnosti

„Nový materiál je vecou, ktorá je termálne nerozlíšiteľná od jej okolia,“ povedal pre magazín American Science profesor Coskun Kacabas. Človek je tak neviditeľný aj pre termálne ale i ostatné kamery s nočným videním, ktoré práve fungujú na báze vyžarujúceho tepla. Uvidíme kedy budeme svedkami hromadnej výroby oblekov neviditeľných pre kamery. Hmm, takže vojaci z filmu Predator 2 naozaj predbehli dobu?

Mohlo by vás zaujímať:

Najväčšia batéria je v Austrálii

Titulne foto: American Science