V Severnej Amerike, v hustých neprístupných lesoch je pritom práca drevorubačov alebo lesných pracovníkov „loggerov“ prakticky vždy extrémna. Len v roku 2015 v USA zahynulo 67 lesných pracovníkov. Tieto štatistiky sú hrozivé prakticky v každej krajine s hustým zalesnením a neprístupným terénom, či už ide o Švédsko, Čínu alebo štáty Južnej Ameriky, samozrejme, vrátane Slovenska. U nás sa často stretnete s takzvanými rizikovými drevorubačmi. Sú to často firmy, ktoré dokážu rezať a vytínať stromy v priestoroch, kde napríklad hrozí zrútenie mohutného kmeňa na susedný dom.

Severoamerickí muži sekery, zvaní „lumberjacks“ sa ale pýšia najdlhšie pretrvávajúcou tradíciou tohto remesla. Často sa dedí z generácie na generáciu a vedomosti o možných rizikách a detailoch práce sú vlastne rodinným pokladom. Tu sa najčastejšie stretnete s pojmom extrémni drevorubači.

Hlavná je bezpečnosť

„Nebezpečenstvo pre drevorubačov je v Severnej Amerike rovnaké, aké bolo vždy. Napríklad terén pacifického severozápadu je zamrznutý a strmý. Táto profesia si stále vyžaduje chlapov, ktorí sú ochotní vystúpiť z ťažkých strojov a neboja sa riskovať a do tohto terénu sa vydať len s pílou či sekerou v ruke,“ povedal pre americké médiá Jeff Wimer, inštruktor extrémnych drevorubačov. Podľa jeho slov tkvie príčina takých častých úmrtí v nedodržaní bezpečnosti pri práci, ale zároveň upozorňuje, že drevorubači sú často tlačení do toho, aby obmedzili ťažkú techniku. Tá síce zachráni ľudské životy, no stojí nemalé peniaze a ich ohrozenie jednoducho firmy v USA nechcú riskovať.

Loggeri v oregonských lesoch. Foto: Shutterstock.

Technika vás však vždy nezachráni, naopak, „vďaka“ nej môžete napríklad prísť o nohu alebo vás pomliaždia jej trosky. Rozprávať by o tom mohli svedkovia pádu helikoptéry skúseného „loggera“ a pilota Williama Bart Colantuona. Pred piatimi rokmi sa s vrtuľníkom pokúšal zdvihnúť ťažký náklad dreva. Dostal sa však do turbulencie a nepomohlo mu ani zhodenie nákladu, keď za okamih narazil o tvrdú zem oregonských lesov. Na mieste zahynul. Bart bol jedným z mnohých protagonistov obľúbenej televíznej série Ax Men.

Extrémni drevorubači ako hviezdy

Túto prácu s neustálym rizikom ľuďom priblížili aj ďalšie série, konkrétne Swamp loggers, Heli loggers, Extreme loggers a American loggers, ktoré na príkladoch z rôznych častiach sveta prezentovali niekedy až neuveriteľne absurdné situácie z bežného života drevorubačov a drevospracujúcich spoločností. Raz sa dívate na partičku „loggerov“ a „jumberjackov“ z rodinnej firmy a divíte sa, ako zdatný predák ťahá svojho ťažko zraneného otca od lanového mechanizmu a neskôr už sledujete činnosť obrovskej drevoobrábajúcej firmy, ako sa ich dvadsaťtonový žeriav drví pod obrovským návalom drevenej guľatiny.

Mnohí extrémni drevorubači by však svoje rizikové zamestnanie nevymenili za nič. „Táto práca vás prepojí s mocou prírody. Mám pri nej pocit, že som naozaj nažive, keďže vás každú chvíľu môže niečo rozpoliť, pripraviť o končatiny či rozmliaždiť,“ povedal pre ABC profesionálny drevorubač Will Roberts.

Viac si o tomto nebezpečnom povolaní môžete prečítať v júlovom vydaní magazínu BREAK.

Titulná foto: Shutterstock.

Mohlo by vás zaujímať: 

Zo života amerických kovbojov