Tradičný logický záver je, že ak chcete schudnúť, musíte sa hýbať. Na internete nájdete dokonca množstvo rôznych tréningových plánov, ktoré vám sľubujú výrazný pokles hmotnosti, či dokonca vysnívanú postavu, len vďaka tridsať minútam pohybu denne. Čo raz viac štúdií však poukazuje na to, že ak chcete schudnúť, samotné cvičenie nestačí. A rozhodne nestačí len tridsať minút denne.

Samozrejme, počas akéhokoľvek pohybu sa pália kalórie. Teda športuje, chudnete. Špekulácie vyvrátené. Avšak, nie tak celkom. Ukázalo sa, že ak spálite kalórie naviac, telo si ich vypýta späť. Ostatne určite to poznáte. Vetičky ako “Mám za sebou výkon musím sa poriadne najesť.”, “Dnes si po desať kilometrovom behu môžem dopriať.” a podobne vám istotne nie sú cudzie. Chybu dokonca robíte, aj keď sa po cvičení nenajete dostatočne.

Za všetkým stojí jav, ktorý sa nazýva kalorická kompenzácia. Na zúbok sa mu pozreli vedci z Univerzity v Severnej Dakote. Vytvorili vzorku 31 mužov a žien so sedavým zamestnaním a nadváhou. Na začiatku každého účastníka experimentu zmerali a vytvorili záznam o spôsobe stravovania. Teda nechali účastníkov, nech istú dobu podrobne zapisujú čo jedia. Bežne, bez úpravy stravy, či nasadenia akejkoľvek diéty.

Následne vedci náhodne rozdelili účastníkov do dvoch skupín. Prvá skupina mala päťkrát týždenne vykonávať pohybovú aktivitu, až kým nespálili 300 kilokalórií. V priemere to účastníkom v tejto skupine trvalo 30 minút. Druhá skupina mala za úlohu spáliť 600 kilokalórií, teda sa mali hýbať dvakrát dlhšie.
Celý experiment, alebo teda cvičebný program, trval dvanásť týždňov. Účastníci experimentu boli požiadaní, aby nemenili spôsob stravovania, ani životný štýl, a aby monitorovali to čo zjedli.

Výsledky mnohých prekvapili. V skupine, ktorá mala naordinovaných 30 minút pohybu na deň, účastníci experimentu mali úbytok telesného tuku minimálny, niektorí dokonca pribrali. Ukázalo sa, že z celkového týždenného výdaju 1 500 kilokalórií, bola kalorická kompenzácia v priemere až 950 kilokalórií. Pre lepšiu predstavu, aj keď skupina poctivo cvičila, výsledok bol na úrovni odpustenia si jedného obedového šalátu s kuracím mäsom. Tento šalát by však neobsahoval žiaden dresing, zálievku z olivového oleja, krutóny a mäso by bolo len ugrilované na prírodno.

Druhá skupina, v ktorej muži a ženy cvičili hodinu denne, spálila 3 000 kilokalórií za týždeň, paradoxne však bola kalorická kompenzácia takmer totožná s prvou skupinou. Teda okolo tisíc kilokalórií. Vo výsledku teda za týždeň spálili 2 000 kilokalórií, čo už je o niečo lepší výsledok s vyššou stratou tuku.

Odborný asistent Kyle Flack na Univerzite v Severnej Dakote k výskumu povedal: “Metabolizmus skúmaných jedincov sa počas experimentu nezmenil. Podľa záznamov sa nezmenili ani pohybové aktivity. Okrem tej nami naordinovanej. Rovnako sa nezmenili ani potraviny, ktoré jedli pred experimentom a počas neho. Všetko sa teda tvári, že ostalo po starom, no nemerali sme množstvo jedla, ktoré subjekty zjedli. Myslím si preto, že kalorickou kompenzáciou prišlo k prejedaniu sa.”

Flack ďalej povedal, že výskum je dobrý základom pre ďalšie výskumy, ktoré naše vedomosti o chudnutí a kalorickej kompenzácií posunú vpred. Pripustil tiež, že existuje celý rad externých vplyvov, ktoré mohli a mali na výsledok dopad, no experiment s nimi nerátal. Verí však, že všetko toto sa v budúcich experimentoch bude zohľadňovať pre čo najpresnejšie výsledky.

Zatiaľ je však jasné jedno. Ak chcete schudnúť tridsať minút cvičenia denne je málo. Jedine, že by ste cvičili vo vysokej intenzite, no to sa neodporúča ak ste začiatočník. Lepšie je cvičiť aspoň hodinu denne a prísnym okom sa pozrieť na svoj jedálniček. Pohyb zrejme cez kalorickú kompenzáciu priamo vyvoláva chuť do jedla.

Mohlo by vás zaujímať:
Richard Rožok: Svetový extrémny triatlonista
Prečo bicyklovať? Dôvodov je toľko, že ostanete prekvapený