Autor projektu Návyky bohatých, Tom Corley, sa vo svojom výskume rozhodol vysvetliť, či má spôsob trávenia času vplyv na to, či ste bohatý alebo ste odsúdený na finančný šedý priemer. Výskum trval tri roky na dvoch vzorkách ľudí. Prvou, 233 členov, boli bohatí jedinci, druhou, s počtom 128 ľudí, boli priemerne zarábajúci. Corneyho záver je, že kľúčových je 240 minút zo dňa.
Deň má 1 440 minút. Z nich v priemere 1 200 minút každý jeden človek využíva na prácu, dochádzanie do zamestnania, venovanie sa rodine, spánok, stravovanie sa, hygienu a obliekanie sa. Zostávajúcich 240 minút? Finančne priemerní ľudia ich nejakým spôsobom premrhajú. Naopak bohatí ľudia ich využijú na maximum. Najčastejšie týmito spôsobmi.

Plnenie si snov

Viac ako 80% zo vzorky bohatých ľudí venuje šesťdesiat minút zo dňa napĺňaniu svojich snov a cieľov. Zvyčajne ide o niečo mimo pracovné povinnosti. Vedľajší džob, projekt, ktorý tvoria pre radosť, kreatívna tvorba.

Učiť sa, učiť sa, učiť sa…

Opäť takmer 80% percent zo vzorky bohatých sa približne šesťdesiat minút denne venuje získavaniu extra praxe, či samovzdelávaniu v odbore, v ktorom pracujú. Vysoko postavení manažéri sa vzdelávali v manuálnych prácach ich podriadených, mnohí čítali blogy, knihy, či skriptá. Ak si to odbor, v ktorom skúmaní boháči pôsobili, žiadal, sledovali trendy, nové postupy, novinky. Neváhali sa zúčastňovať kurzov, prednášok.

V zdravom tele boháča

Takmer všetci zo skúmanej vzorky bohatých venovali tridsať minút denne nejakému druhu športu. Dôvodov prečo práve šport pomáha je nespočet. Tie najzásadnejšie sú zlepšenie duševného zdravia, zdravia celkovo, čo znamená menej dní PN, viac energie počas dňa, čo zvyšuje produktivitu práce. Ďalej šport znižuje stres, ktorý vplýva na imunitný systém, ale aj zlé rozhodnutia. Vďaka aeróbnemu cvičeniu telo vylučuje endorfíny, teda hormóny šťastia. Keď máte dobrú náladu všetko ide ľahšie a najmä efektívnejšie. V neposlednom rade vďaka športu budujete pevné zdravie, čo vedie k dlhšiemu životu, čím získate viac času na nadobudnutie bohatstva.

Dobré vzťahy sú základ

Okolo 90% ľudí zo skúmanej vzorky bohatých trávilo denne tridsať minút udržiavaním a budovaním pevných zťahov. Teda sa zúčastňovali neformálnych obchodných stretnutí, boli členmi neziskových organizácií alebo obchodných spolkov. Nezabúdali na dôležitých ľudí, s ktorými pravidelne komunikovali. Pokojne len, aby pozdravili a zapriali pekný deň. Priania k narodeninám, meninám a životným jubileám boli pre bohatých, počas týchto tridsať minút, samozrejmosť.

Lenivý aj s peniazmi

Dokonca ani boháči z výskumnej vzorky sa nevyhli prestojom, lenivým chvíľkam, či aktivitám, ktoré pre ich bohatstvo jednoducho nemali zmysel. Rozdiel medzi priemerne zarábajúcou skupinou a tou bohatou bol vtom, že tejto kategórií trávenia času boháči venovali maximálne hodinu času denne.
Pre bohatých sa každá minúta počíta. Pre mnohých znás to znie trochu hrôzostrašne. Skúste si teda osvojiť aspoň niektoré z výsledkov výskumu. Pamätajte, že približne dvadsaťjeden dní trvá, kým si niečo osvojíte ako rutinu. Tých dvadsaťjeden dní môže byť hrôzostrašných, no je to dláždenie si chodníka k lepším zajtrajškom.

Mohlo by vás zaujímať:
Viac peňazí za menej práce?
Sebavedomie je recept na lepší život