Trendová vlna zdravého životného štýlu akosi neuberá na sile, naopak skôr silnie. Aj tí najvyťaženejší manažéri si už dokážu nájsť čas, aby športu venovali aspoň tri hodiny týždenne. Dokonca sused, s celoživotnou nadváhou, akosi pochudol a začalo sa okolo neho točiť viac žien. Silné argumenty, ktoré možno naštrbili vaše presvedčenie, že pohyb pre vás nie je. Možno už aj premýšľate nad tým, že predsa len by ste si počas večerného sledovania televízie mali to pivo a oriešky zaslúžiť.
Najjednoduchšie čo môžete spraviť, je obliecť sa do niečoho športového, alebo aspoň športovejšieho, obuť tenisky, a ísť behať. Aby však vaše odhodlanie neskončilo skôr než vôbec vyjdete z dverí, prípadne ste neskončili s infarktom v nemocnici, skúste si osvojiť nasledovné.

Vyberte si pretek

Motivácia je základ vášho bežeckého úspechu. A udržať ju je často ťažšie než samotné behanie. Nastavte si preto cieľ. Ideálne je vybrať si pretek a zaplatiť štartovné. Nemusíte mať obavu. Takých ako vy bude na štartovnej čiare neúrekom. Dokonca sa nájdu aj takí, čo trénujú už roky a podajú horší výkon ako vy. Nejde totiž o život, prestíž ani nič podobné. Ide len a len o zábavu. A motiváciu behať. Ako absolútny začiatočník si v bežeckom kalendári nájdite 5 kilometrový beh. Vyberajte tak, aby ste na tréning mali tri mesiace.

Beh a mobil

Ďalším motivačným prvkom a skvelou pomôckou sú bežecké aplikácie. Endomondo, Strava, Runtastic alebo akákoľvek iná. Je v podstate jedno, ktorú vyberiete. Ide o to, aby vám na začiatku dokázala merať ubehnuté kilometre a čas. Na základe zaznamenaných výkonov si budete môcť prehľadne kontrolovať svoj progres, prípadne sa neskôr porovnávať so známymi, alebo hľadať tipy na bežecké trasy vo svojom okolí. Samozrejme, behať budete musieť so svojím mobilným telefón, čo môže byť nie úplne pohodlné, no ak si do niektorej zo streamovacích služieb stiahnete bežecký playlist, nebude to až také zlé.

Dve základné pravidlá

Konečne vybehnime. Ak ste si niekedy študovali články s radami ako začať behať, zrejme vás odradil šialene obrovský balík vecí, ktoré treba pre zdravý beh dodržiavať. Beháte cez špičku alebo pätu? Musíte behať na mäkkom povrchu? Ak máte nadváhu, pozor na kĺby! Musíte zvoliť správnu obuv. Technika je alfou a omegou. Osvojte si bežeckú abecedu! Toto všetko je pravda, no odsuňme to na začiatok bokom. Na rovinu si povedzme, že ak ste doteraz roky sedeli na gauči, zvládli päť pív za večer a spratali dva balíky čipsov, budete mať pocit, že zomriete než dobehnete prvý kilometer. Bohužiaľ! Preto sa na začiatok riaďte len dvoma pravidlami. Prvé: Bežte tak rýchlo, aby ste počas behu zvládali konverzovať. Druhé: Nehanbite sa prejsť do chôdze, ak nevládzete.

He left nothing in the tank.. @thegarminman #gcm18 #beatyesterday

Príspevok, ktorý zdieľa Garmin Australia (@garminau),

Konverzácia pri behu, ak beháte sólo, môže byť problém. Je to teda orientačná rada, z ktorej si vezmite najmä to, že pomalšie je vždy lepšie. Avšak pozor! Nemýľte si chôdzu s behom. Pomalý beh je vždy rýchlejší a dynamickejší než chôdza.
Na začiatok vám tiež veľmi pomôže Indiánsky beh. Je to spôsob behu, počas ktorého striedate beh s chôdzou. Táto technika je pre začiatočníkov obzvlášť účinná, a nie len pre začiatočníkov. Dôležite je, aby ste počas tréningu nikdy nezastali úplne, ale vždy boli v pohybe. Tiež myslite na to, že sa snažíte zlepšiť v behaní, preto musí prevažovať beh voči chôdzi. Pre úplných začiatočníkov sa odporúča tridsať sekúnd behu a do dvoch minút chôdze.

Majte plán

Aby ste konštantne napredovali majte plán. Teda tréningový plán. Ako začiatočník opäť zabudnite na behanie podľa tepov a rôznych percent výkonu. Držte sa týchto základných pravidiel. Behajte trikrát za týždeň. Dva behy majte v dĺžke 20 až 30 minút. Na víkend si naplánujte dlhší beh, až do hodiny. Ak vás šport začal baviť, počas voľných dní zaraďte tréning iného športu, avšak odporúčame, aspoň do prvých 5 km závodov skôr oddychovať. Myslite na konverzačné tempo, nehanbite sa za Indiánsku chôdzu.

Mohlo by vás zaujímať:
4bajkerky: Zvládli prvý triatlon
Najlepšie zarábajúci športovec roka 2017 je Floyd Mayweather