Stalo sa vám niekedy, že ste pre priateľov prekročili svoj mesačný rozpočet? Žili ste si na vysokej nohe, míňali, užívali si spoločenský život a podvedome sa snažili mať viac, ako ľudia okolo vás. Lepšie hodinky, telefón, oblečenie. Ibaže koncom mesiaca prišlo vytriezvenie, ktoré vás zrejme vychovalo. Tento scenár je dôverne známy až 40% Mileniálom, teda ľudom z generácie Y, ktorí sa narodili v rozmedzí rokov 1980 až 1995. Ibaže oni sa na konci mesiaca nepoučili a bezhlavo míňajú aj ďalší mesiac. A ďalší. S týmto záverom prišla dvojica výskumníkov M. Tullyová a Esha Sharma. Z výskumu tiež vyplynulo, že až dve tretiny zo skúmanej vzorky má pre prekročený mesačný rozpočet výčitky svedomia. Poviete si, že ide o generáciu bez ekonomickej inteligencie a  ste radi, že vy niečim takým netrpíte.

Spoločenský život: problém všetkých

Rovnaká dvojica vedcov zároveň upozornila na to, že prekračovanie rozpočtu pre bohatý sociálny život nie je ničím špecifickým pre konkrétnu generáciu. Správajú sa tak absolútne všetci. Už v roku 2007 Robert Frank vo svojej knihe Richistan písal, že dvadsať percent domácností s príjmom medzi jedným až desiatimi miliónmi dolárov minuli všetky svoje peniaze, niektorí dokonca výrazne viac, len aby sa vyrovnali, prípadne predbehli, svojich nových podobne bohatých známych či susedov.

Osvojte si desatoro

Vyzerá to teda tak, že naši známi a kamaráti môžu za to, že nedokážeme šetriť. Riešenie? Zbaviť sa ich, alebo sa odsťahovať na pustý ostrov bez ľudí. V prípade, že hľadáte menej radikálne riešenie, skúste aplikovať nasledujúcich desať rád.

1. Nastavte si presný rozpočet. Ak budete vedieť, koľko peňazí počas mesiaca môžete na čo minúť, nestane sa vám, že by ste minuli neúmerne viac. Teda za predpokladu, že máte pevnú vôľu a sebadisciplínu.
2. Počas vytvárania rozpočtu myslite na svoje životné ciele. Rozpočet totiž nemá byť niečo, čo vás má obmedzovať a kaziť vám náladu. Má vám pomôcť ľahšie dosiahnuť to čo ste si zaumienili. Ak je vaším cieľom našetriť na luxusné auto, tak vás rozhodne nebude trápiť, že na každodenné kávičkovanie vám peniaze jednoducho nevyjdu.
3. Buďte úprimný voči vašim priateľom. Môžu totiž rovnako riešiť financie ako vy. Ak na rovinu poviete aká je situácia, a že musíte niektoré veci obmedziť, istotne vás pochopia, možno sa aj potešia, že ste nie úplne príjemnú debatu načali vy.
4. Hľadajte lacnejšiu alternatívu. Tým nemyslíme, aby ste vymenili priateľov za niekoho s nižším príjmom. Len si z menu neobjednávajte 300 gramový steak, ale dajte si napríklad dennú ponuku. Idete do kina? A skutočne potrebujete chrúmať pukance alebo nachos a zaliať to litrom malinovky? nestačí si užiť film bez jedla?
5. Nehanbite sa povedať, že na to nemáte alebo, že nechcete až toľko minúť. Táto úprimnosť vám veľmi pomôže napríklad pri plánovaní spoločných akcií. To, že hlavný organizátor sa riadi heslom, že na dovolenke nemá limit, neznamená, že sa musíte podriadiť. Kompromis sa dá spraviť vždy.

6. Znížte výdavky inde. Ak si život bez priateľov a bohatého spoločenského života neviete predstaviť, presuňte financie z iných oblastí svojho života. Vyskúšajte takzvaný minimalizmus. Skutočne potrebujete až toľko oblečenia? Vyšiel najnovší model vášho obľúbeného telefónu? Skutočne ho potrebujete? Chodíte do práce autom a celý deň sedíte za počítačom? Skutočne by vás zabilo, keby ste isšli autobusom?
7. Majte prehľad a navrhnite lacnejšie spoločné aktivity. Návštevy barov a reštaurácií sú fajn, no lezú do peňazí. Čo tak vyskúšať piknik alebo párty na byte? Dokonca bude viac priestoru na kreativitu a za rozhodne menej peňazí.
8. Bojíte sa, že šetrením priateľov stratíte? Zoberte si to takto. Buď budete pokračovať vo vašom bohémskom živote, na ktorý jednoducho nemáte alebo sa zmierite so stratou pár povrchných blbcov a váš život bude krajší. Nezmyselné dlhy a odopieranie si vecí, ktoré skutočne potrebujete verzus spokojný život bez nervov?!
9. Vždy príde nová príležitosť. V nadväznosti na predošlí bod, ak sa zopár priateľov vzdáte istotne príde príležitosť na nové priateľstvá. Ak partiu nechcete opustiť, môžete sa rozhodnúť, že sa budete zúčastňovať len niektorých aktivít. Nejaká forma novej príležitosti tu vždy je.
10. Nebuďte kretén. Ak sa rozhodnete optimalizovať svoje výdaje na spoločenský život, vaši priatelia to istotne pochopia. No nie je podmienkou, že sa musia absolútne podriadiť. Ak vo vašej partií zo strednej školy všetci začali podnikať a solídne zarábajú, zatiaľ čo vy ste niktoš s minimálnym príjmom, neznamená to, že všetci kvôli vám musia chodiť do tých najsmradľavejších a najlacnejších putík.

Mohlo by vás zaujímať:
Tallinn sa bude chváliť majstrovským prístavom
Richard Kemko pôsobí pod najprestížnejším šapito