Dokážete si spomenúť na detaily rozhovoru zo základnej školy s tým najmenej zaujímavým spolužiakom, no keď vás pošlú len cez ulicu kúpiť dve mrazené pizze, fľašu vína, šesť pív, vrátite sa so zmrzlinovou tortou a zbytok zabudnete. Rovnako si nedokážete zapamätať meno nového kolegu a číselný kód vášho nového zámku, na čokoľvek, je doslova nadľudská úloha. Dobrá správa je, že nie ste dementný. Môžete mať problém s krátkodobou pamäťou. Dokonca, podľa štvornásobného amerického šampióna v memorovaní sa Nelsona Dellisa, nemáte problém žiaden. Len vás krátkodobú pamäť nikto nenaučil používať.

Rada od majstra

Ako teda krátkodobú pamäť zlepšiť? Najrôznejších cvičení, tréningov a rád je celé spektrum. Niektoré sú vyloženie mrhanie časom, iné sú otravné a nie málo ich funguje na úplne primitívnej a absolútne logickej rade: jednoducho sa každý deň niečo memorujte, len aby ste pamäť precvičovali. Nelson Dellis však má šikovnú radu, ktorá sa zo šedého priemeru vymyká. A nakoľko si dokáže za 15 minút zapamätať 201 mien, asi naozaj vie ako na to. Tá rada znie, že to čo si chcete pamätať, by pre vás malo byť nejakým spôsobom vzrušujúce alebo nevšedné.

Pozná veda krátkodobú pamäť?

Radu národného šampióna v pamätaní si podporuje dokonca aj veda. Počas dňa prijmete 90% informácií, ktoré váš mozog vyhodnotí ako fádne, nezaujímavé alebo nudné. A vytesní ich. Znie to síce neuveriteľne, no naozaj sa takto náš mozog s nami zahráva, dokonca aj keď idete nakupovať alkohol na párty. Ako teda vybabrať s krátkodobou pamäťou? Asociujte to, čo si máte zapamätať, s niečim, čo vás skutočne zaujíma alebo s niečim čo dobre poznáte. Ste fanúšikom boxu? V tom prípade si meno vrátnika vo vašej firme môžete zapamätať napríklad vďaka Anthony Joshuovi. Keď si pána Tóna v SBS košeli spojíte so súčastnou svetovou jednotkou v ťažkej váhe, vrátnikove krstné meno rozhodne nezabudnete.

Aby ste zarobili

Áno, prestrelený príklad, ktorý vám skôr skomplikuje život. Ale funguje. Ak ste na pracovnom večierku, kde si potrebujete zapamätať mená skupinky potenciálnych investorov, stotožnite si týchto neznámych ľudí s ľudmi, ktorých dôverne poznáte podľa krstného mena. A vyhnete sa trapasu.

Skúste vizuál alebo emóciu

Aby sme sa však pohli od mien. Viacero výskumov dokázalo, že ľudský mozog lepšie reaguje na vizuálne vnemy, než akustické. Teda ľahšie si zapamätáte to čo vidíte. Nie nadarmo sa hovorí, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť. Preto by vám mohlo pomôcť, keď si napríklad celodenný zoznam úloh napíšete na papier a párkrát si ho prečítate.
Ak by sme sa vrátili k príkladu z úvodu, nákup pizze, vína a piva, skúste si jednotlivé položky asociovať s niečim, čo vo vašom živote vyvolalo moment, na ktorý nikdy nezabudnete. Ak ste v záchvate eufórie pomenovali syna Guseppe, na mrazenú pizzu v potravinách nezabudnete nikdy. Ak však máte svojich potomkov úprimne radi, skôr vám pomôže asociácia, povedzme s, gurmánskym zážitkom. Jedli ste niekedy naozaj výnimočný alebo naopak odporný syr? Vaša pamäť začne pracovať naplno, až si v potravinách položíte otázku, prečo vám po mysli behá dookola syr intenzívnejšie ako otravná melódia z reklamy. Lebo máte kúpiť pizzu, cítite to prepojenie?

Alebo ste fakt tupelo

Aby sme to zhrnuli. Vo všetkých príkladoch sme tomu čo si potrebujete zapamätať priradili niečo, čo je pre vás nevšedné, iné, vzrušujúce, výnimočné. V takýchto prípadoch bude mozog poctivo pracovať a z nákupného zoznamu sa mu vybaví do poslednej položky úplne všetko. A ak nie? Tak máte asi fakt problém a nákupný zoznam si jednoducho napíšte do poznámok v telefóne.

Mohlo by vás zaujímať:
4bajkerky: Zvládli prvý triatlon
Sebavedomie je recept na lepší život