Perfektný rozprávač, spisovateľ, dobrodruh, objaviteľ, no najmä prvotriedny šéfkuchár. Všetky tieto prívlastky sa spomínajú pri Američanovi Anthony Bourdain, ktorého v našich končinách môžeme poznať z televíznej šou produkcie CNN Neznáme končiny. Kontroverzný šéfkuchár so svojou šou precestoval celý svet a mnohí ho označili za veľvyslanca ľudskosti, práve pre objavovanie jedál a prezentovanie pohostinnosti aj krajín Blízkeho východu, či Mexika. Anthony Bourdain nepozeral na aktuálne vzťahy a situáciu, ale išiel tam, kde by mohol nájsť niečo nezvyčajné a prezentoval to tak, ako to cítil.

Anthony Bourdain bol rock’n’rollovou hviezdou gastrobiznisu.

Celebritný šéfkuchár sa netajil svojou divokou minulosťou. Vyskúšal celý rad drog, dostal sa až k heroínu, nadmernému požívaniu alkoholu holdoval celý život. Aj napriek tomu dokázal ponúknuť jedinečný a najmä autentický televízny projekt, napísať niekoľko kníh a vydať nespočet novinových článkov v tých najrešpektovanejších printových médiách. S TV šou Neznáme končiny dokonca zavítal do susedných Čiech, kde objavoval okrem tradičných jedál tiež české pivo. Medzi najbizarnejšie svetové lahôdky, ktoré ochutnal patria ovčie semenníky v Maroku, tepelne neupravená očná bulva v Arktíde a vrcholom bol nečistený anus bradavičnatej ošípanej.

Šéfkuchár, ktorého najobľúbenejšou rybou bol unikátny tuniak, servírovaný len v dvoch ázijských michelinských reštauráciách, spáchal samovraždu na hotelovej izbe vo Francúzsku, kde pracoval na novej sérií TV šou Neznáme končiny. Našiel ho jeho kamarát Eric Ripet, francúzsky šéfkuchár, ktorý sa mu snažil dovolať, no americký šéfkuchár nereagoval.

Zlý chlapec gastrobiznisu, ako bol Anthony Bourdain prezývaný, bol skutočná rock’n’rollová hviezda z kuchyne. Zatiaľ čo ste ho jeden deň mohli stretnúť v najvyhlásenejších reštauráciách sveta, ďalší si pochutnával na burgroch v Burger Kingu, pretože ako sám povedal, keď mi to chutí prečo by som to nejedol? Zároveň je tiež pamätný jeho výrok, že medzi najnechutnejšie veci aké aké v gastrobiznise vznikli sú kuracie McNugget. Anthony Bourdain sa rozhodol opustiť svet vo veku 61 rokov. Okrem iného tiež stihol pivo s Barackom Obamom v hanojskom bistre alebo žúr s Iggy Popom v Miami.

Mohlo by vás zaujímať:
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces