Sebavedomie je kľúčom k úspechu. Zdrvé sebavedomie je kľúčom k šťastnému životu. Mali by ste sa preto zastaviť a kriticky sa pozrieť na to vaše. Dajte si však pozor. To že dokážete byť arogantný a nasilu sebavedomí neznamená, že vaše sebavedomie je skutočne dostatočne vysoké. Ak si náhodou priznáte, že nie je všetko ako má byť, vysúšajte naše rady. Možno sa vám začne zdať, že ten svet nie je až také šedé miesto.

Hodnoťte sa pozitívne

Zvyknete hodnotiť samého seba? Dokonca predtým než vôbec niečo spravíte? Táto vlasnosť má obrovský vplyv na sebavedomie. Už len tým, že si po zadaní úlohy povzdychnete a poviete, že to zas bude, si robíte zle. Začnite si všímať do akej miery je vaše sebahodnotenie kritické a snažte sa kritike čo najviac vyvarovať. Zamerajte sa na pozitívne myslenie a pozitívne sebahodnotenie.

Naučte sa byť vďačný

Samozrejmosťou je, že ak pre vás niekto niečo spraví, pomôže vám, poďakujete mu. Avšak vplyv na vaše sebavedomie majú oveľa väčší vplyv veci, za ktoré ste v živote vďačny dlhodobo. Partnerka, fungujúca rodina, perfektný vzťah kamarátom či súrodencom, prípadne práca, ktorá vás baví. Sú to veci, ktoré často zovšednejú a najmä ak máte zlé dni, či dokonca obdobie, absolútne zabúdate, akú cenu pre vás majú. Preto si napíšte tri až päť vecí, za ktoré ste v živote naozaj vďačný na kus papiera a vložte si ho do peňaženky. Vždy keď to bude treba papierik vytiahnite a čítajte. Dokonca je vedecky dokázané, že pocit vďačnosti zvyšuje kvalitu spánku, vitalitu a celkovú energiu, psychické fyzické zdravie, empatiu, produktivitu a mnoho iného.

Plánujte

Plánovanie je najopakujúcejším sa tipom, ak sa chcete zlepšovať. A nebude chýbať ani tentokrát. Nastavenie cieľov zvyšuje motiváciu a výkonnosť. No najmä, ak máte ciel splnený, máte pocit úspechu, radosť a ste spokojný z hotovej práce. Odborníci na sebazdokonaľovanie sa do plánovania zahŕňajú tiež robenie zoznamu úloh. Ak celý deň myslíte na to, čo máte spraviť, rozptyľuje vás to a ľahko na niečo zabudnete. Pri väčších plánoch strávite viac času, no o to systematickejšie a rýchlejšie splníte svoje úlohy. Ak pracujete na niečom väčšom, pokojne si plnenie cieľu rozdeľte na čiastkové ciele a tie priraďte jednotlivým dňom. Ak ich budete postupne plniť, budete mať zo seba lepší pocit a tiež viac chuti do prace na celom veľkom pláne. Keď sa zrazu obzriete a budete mať všetko hotové, budete mať pocity, ktoré vytvoria živnú pôdu pre rast vašej sebadôvery a sebavedomia.

Majte zásady

Náladu a sebavedomie vám zdvihnú veci, ktoré sú v súlade s vašimi hodnotami a presvedčením. Aj malé, na prvý pohľad bezvýznamné ústupky, môžu vyvolať pocit viny a zraziť vaše sebavedomie o kúsok nižšie. Na prvýpohľad drobností sa môže nakopiť až na seriózny problém. Ak neradi klamete a dostanete sa do situácie, z ktorej môžet vyjsť ako klamár, povedzte vždy pravdu. Uškodiť vám dokonca môže aj taktické ticho, ktoré bude mať za následok, že si ten druhý sám vytvorí mylný záver. Ono vás to tam niekde vo vnútri bude nahlodávať.

Chcite rozumne viac

Mávate na konci dňa pocit, že ste mohli stihnúť viac? V prípade, že na seba nie ste prehnane prísni, pomôže vám opäť plánovanie. Tentokrát drobností, ktoré by ste mali cez deň stihnúť, pretože chcete. Dajte si záväzok, že sa naučíte poctivo ďakovať. Naučte sa nezabúdať na narodeniny rodiny, ale aj kamarátov a známych a vždy im zablahoželajte. Naučte sa ospravedlňovať. Zoznam takýchto drobností môže byť poriadne dlhý. Ak vás prepadne na konci dňa pocit, že ste toho málo spravili, prejdite ho a porátajte koľko zo zapísaných položiek sa vám podarilo splniť. Naozaj si aj na takýchto drobnostiach budujete sebavedomie.

Mohlo by vás zaujímať:
Čína si prvý krát postavila lietadlovú loď
Elsa Hosk prešla spod koša medzi anjelikov