Padova možno pôsobí medzi svojimi susedmi  ako  osirelý súrodenec, no určite sa nedá zahanbiť. Stačí, ak sa spýtate jedného z tisícov študentov, ktorí toto mesto navštevujú. Po Bologni tu nájdete druhú najstaršiu univerzitu sveta a i vďaka nej sa stal z mesta raj pre mladých ľudí, ktorí sa popri štúdiu chcú zabaviť.

Aj mimo turistickej sezóny vidíte na obrovskom guľatom námestí Prato della Valle mnoho žiakov jazdiť na in-line korčuliach, bicykli alebo len tak posedávať pri rôznych sochách dávnejších slávnych študentov prestížnej Padovskej univerzity, pochádzajúcej z 13. storočia.

Padova je luxusná i lacná

Možnosti ubytovania v meste nájdete v luxusných hoteloch ako Crowne Plaza Padova, kde sa nocľah ale často nevyšplhá na viac ako 100 eur, až po menšie hotelíky, ako napríklad útulný trojhviezdičkový hotel Giotto.

Nachádza sa v historickom centre a za prespanie tu zaplatíte len niečo viac ako 50 eur. Hotelové raňajky v Taliansku často nebývajú žiadnou slávou, preto skôr odporúčame začať deň napríklad v jednom z podnikov v centre Simon´s Bistrot na ulici Santa Rita. Výber bistra vás presvedčí, že po raňajkách ho navštívite i na obed a večer. Výborné morské plody, čerstvé ryby podávané vcelku, ale i výber miestnych šuniek či syrov vás omámi. Reštaurácia Osteria Ai Scarponi na ulici Cesara Battistiho však prekvapí luxusnejším dojmom, skvelými tvarohovými zákuskami a vynikajúcou zemitou kávou. Na každom kroku tu nájdete v jarnom a letnom období stánky s výbornou zmrzlinou.

Dlhá zóna obchodu a gastronómie

Ak vojdete do ulice Umberta I., dostanete sa úplne do iného sveta, kde nájdete množstvo ázijských obchodov a podnikov. Odporúčame ale navštevovať najmä miestne, ako je Al Vecchio Falconiere. Stačí si vybrať z denného menu ako lazane či obyčajné domáce cestoviny s rajčinovou omáčkou a nemusíte za ne utrácať viac ako 6 eur. Zapiť to môžete výborným miestnym vínkom. Ak si chcete aj nejaké zakúpiť, navštívte obchod Enoteca La Mia Cantina na námestí Santa Croce, kde tento mok predávajú.

Najznámejšia bazilika Sv. Antónia s námestím del Santo.

Raj podmanivých námestí

Práve množstvo malebných námestí je veľkou ozdobou Padovy. Pochopíte, prečo je obľúbeným pútnickým miestom. Mesto žije do podvečerných hodín v okolí Baziliky San Antónia na námestí Piazza del Santo a neskôr sa mestský život presunie hlavne na spomínanú ulicu Umberta I.

Určite sa ju oplatí navštíviť vo večerných hodinách, ako i ostatné menšie či väčšie štvorcové námestia. Tých zaujímavejších v Padove nájdete viac ako tucet. Na väčšine z nich sa monumentálne týči nejaká bazilika, kostol alebo vás upúta výhľad na park, nejaké múzeum, alebo samotná najstaršia univerzita.

Viac sa o Padove a jej okolí dočítate v júnovom vydaní magazínu BREAK.

Titulné foto: Námestie Prato della Valle, Shutterstock.

Mohlo by vás zaujímať:

Radovánky v Tel Avive