Posedenie na terase v meste, grilovanie, relax na brehu jazera či mora alebo rôzne viac či menej formálne garden párty sa len zriedka obídu bez piva, vína, prípadne miešaných nápojov. Sezóna tohto druhu akcií začína práve teraz, príchodom letných mesiacov. Aby sme to skrátili, leto je alkosezóna číslo jeden.

Horúčavy od skorých ranných hodín však vôbec neprospievajú vašej rannej nevoľnosti, ak bola uplynulá noc, tá noc. Čo s tým? V prvom rade zabudnite na old fashioned ťažké drinky. Tie odložte na jeseň. Počas horúcich letných večerov siahnite po niečom osviežujúcom a niečom s nízkym obsahom alkoholu. Môžete sa spýtať vášho obľúbeného barmana, prípadne vyskúšať jeden z našich tipov.

Experimentujte s pivom

V kokteilových baroch ste sa môžno už stretli s kategóriou miešaných nápojov, ktoré sa označujú shandies. Sú to vlastne radlery, teda pivo miešané s nealkom. Pre našinca je táto kategória trochu kacírstvo, no prečo neskúšať stále nové veci? Ostatne len pár rokov naspäť pre nás jediné “pravé” pivo bolo to plzenského typu a dnes už lejeme ALE, IPA, kvasinkové a mnohé iné a tešíme sa z nich.
Takže sa nebojte mixovať. Vyskúšajte napríklad pšeničné pivo miešať s čerstvou limetovou šťavou a grapefruitovým džúsom. Autorom tohto miešaného nápoja je barman Jeff Hammett. “Je to ideálna kombinácia, ak ste na akcií, na ktorej sa pije celý deň. Napríklad grill párty,” povedal barman o svojom drinku.

Nízko alkoholické bublinky

Spritze často kategorizujeme, ako ženské pitie, čo je podľa nás krivda. Ide o úplnú koktailovú sviežu klasiku, ktorá pozostáva z nejakého druhu alkoholu, šumivého vína a sódy. V zahraničí sa spritze tešia veľkej obľube práve pre svoju schopnosť refrešnúť sviežosť a nízky obsah alkoholu.
Barmanka Kristin Lozano obľubuje spritz z Lillet Blanc. “Ideálne ak ste na záhradnej alebo bazénovej párty, kde ste to prehnali s ťažkým jedlom,” hovorí.

Na taliasnky štýl

Ak chcete otestovať vášho obľúbeného barmana, objednajte si americano. Skutočný profesionál vám naservíruje drink z campari, sladkého vermutu a sódy. Klasický taliansky aperitív, ako ho s humorným podtónom prezývajú barmani, je obľúbený práve pre nízky obsah alkoholu. Chuť vás preberie takmer okamžite.

Nízko alkoholické

Gin? No problem!

Zaradiť medzi letné osviežujúce drinky s nízkym obsahom alkoholu klasiku na báze ginu, Tom Collins, sa môže zdať odvážne. Chuť borievok vie poriadne kopnúť, no ak pridáte citrónovú šťavu, sódu a trochu simple sirupu, zrazu máte nápoj, ktorý vás príjemne postaví na nohy. S dostatočným množstvom ľadu je aj tento drink vhodný na dlhé popíjanie a nebude z neho ako zombie.

Nízko alkoholické

Mohlo by vás zaujímať:
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces
Whisky potrebuje kvalitné drevo s charakterom