Tom Smith a jeho podmanivý barytón si ľudia už nejaký ten čas môžu užívať v desiatich piesňach na novom albume Violence. Toma počujete aj v polohách, kde sa sám spevák možno až tak komfortne necíti. Nečakajte skladby, ktoré si budete pohmkávať ako v prípade prvých albumov. Či to bola skladba Racing Rats, An End Has a Start, či Ton of Love.

The Editors a podmanivé tóny

„Violence má posolstvo ničiť priepasti medzi ľuďmi a hľadať spojenia. Len to nás môže zachrániť v tomto svete,“ povedal o novom albume Tom Smith. Piesne sú často disharmonické, gradujú a vynucujú si od vás opätovné vypočutie. Kapela ale sčasti stratila svoj rukopis.

Nepočujeme bežné gitarové echá, ale čoraz viac tu do hry vstupuje elektronika. Editors pokračujú tam, kde skončili. A to najmä vďaka producentovi s prezývkou Blanck Mass. Ten spolu s Britmi vytvoril materiál, ktorý pokryl až dva albumy. Prechod k druhej doske a nadväznosť na predchádzajúcu vidieť najmä v najviac prezentovanom singli Hallelujah (So Low). Celý album prepájajú temné tóny sprevádzané Smithovým zafarbeným hlasom a potvrdzujú to i ďalšie kvalitné skladby ako Magazine či Darkness at the Door.

Balada a koncertné turné

Nebol by to Tom Smith, keby si do albumu neprepašoval aj baladu, kde vynikne jeho skvelá hra na klavír. Takou je pieseň No Sound but the Wind. Jej prvá verzia už vyšla pred desiatimi rokmi ako singel a doplnok k soundtracku k prvému dielu zo série Twighlight. Jemná úprava songu naozaj prospela. Editors sa nebáli aj experimentovať, čo asi najviac budete počuť v skladbe Counting Spooks. Zvláštny štýl akoby pripomína osemdesiate roky a žáner new wave.

Britskí rockeri možno sklamali ľudí, ktorí čakali výrazný odstup od predošlého albumu, no dostali dosku na pokračovanie. To však pre mnohých môže byť skôr pozitívum. Každopádne ich koncertná šnúra je odborníkmi hodnotená za jednu znajlepších v súčastnosti. Tomov hlas naživo má obrovské grády a celá kapela splýva s pódiom. A tak to má predsa byť!

Grády mal ich koncert minulý rok v Bratislave no nezabudnuteľný zážitok sprevádzalo vystúpenie v Pražskom Smíchově, kde v miestnej MeetFactory dokonca dvakrát vypli prúd. Ich hudba je jednoducho energická!

Titulné foto: Shutterstock

Mohlo by vás zaujímať:

Gangster, ktorý seká dobrotu