Deň, kedy si množstvo z nás symbolicky pripína na znak spolupatričnosti s ľuďmi bojujúcimi s rakovinou žltý kvietok, mal i tento rok veľký úspech.  Hovorí o tom aj predbežný hrubý výnos zbierky vo výške 1 020 000 eur.

Deň narcisov bol úspešný

Liga proti rakovine má ambíciu pomôcť všetkým ľuďom s touto zákernou chorobou, bez rozdielu diagnózy či majetkových pomerov.  Na Slovensku pribúda ročne 34 tisíc ľudí s diagnózou rakovina a podľa pracovníkov Ligy proti rakovine je dôležité mať možnosti a prostriedky mnohým z nich pomôcť.

foto: Liga proti rakovine

„Aprílový piatok 13 – teho bol aj vďaka vašej podpore, nielen tej finančnej, ale i morálnej, dňom, ktorý sme urobili lepším. Takéto dni na Slovensku potrebujeme nielen v piatky, ktoré padnú na trinásteho. Potrebujeme ich všetci a každý deň. Ak sme týmto piatkom „históriu“ lepších dní na Slovensku začali a vy ste nám v tom pomohli, okrem vďaky prijmite i našu výzvu, aby sme vytrvali a každý deň menili na lepší,“ povedala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Veľká podpora

Peniaze vyzbierané počas Dňa narcisov používa Liga proti rakovine na projektov, ktoré sú určené na priamu pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám a sú plne hradené a organizované Ligou. K takýmto projektom patria:

  • Bezplatné poskytované služby a programy v Centrách pomoci v Bratislave, Martine a Košiciach: – rehabilitácie, jazykové, pohybové, kreatívne kurzy, či prednášky a workshopy na rôzne užitočné témy i individuálne osobné poradenstvo.
  • Bezplatná Onkoporadňa,
  • Sieť psychológov – bezplatné služby a poradenstvo psychológov naprieč Slovenskom,
  • Rodinná týždňovka určená rodinám s deťmi, kde má onkologickú diagnózu rodič,
  • Relaxačné pobyty pre individuálnych onkologických pacientov,
  • Bezplatné ubytovanie v ubytovacích zariadeniach pre rodičov detí hospitalizovaných počas liečby,
  • Jednorazový finančný príspevok v hmotnej núdzi,
  • Vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v oblasti komunikácie s onkologickým pacientom a pod.

„Pri pomoci ľuďom  s týmto ochorením nesmieme zabúdať na takzvanú onkologickú rehabilitáciu, ktorej sa najviac venujeme. Ide o riešenie psychických ale aj finančných problémov ludí liečiacich sa na rakovinu. Musíme liečiť celého pacienta, nielen jeho chorobu,“ povedala Eva Siracká, prezidentka Ligy proti rakovine.

Nemocnice a výskum

V neposlednom rade Liga proti rakovine prispieva na nevyhnutné materiálne a prístrojové vybavenie nemocničným, zdravotníckym zariadeniam a podporuje aj výskum v oblasti onkológie.

Liga proti rakovine poskytla napríklad finančný čiastku 3900 eur aj ambulancii hrudníkovej chirurgie v Univerzitnej nemocnici v Martine.

„Používame prístroje na zlepšenie diagnostiky rakoviny a technológie sa posunuli aj pri operatívnych zákrokoch. Nesmieme zabúdať, že rakovina pľúc je ten hlavný rakovinový zabijak. Je škoda, že z 2200 pacientov podstúpi operáciu len 350. Potrebujeme zvýšiť osvetu, aby pacienti neprichádzali neskoro. Preto aj ja rád poskytujem rady v aj v bezplatnej telefonickej linke, takzvanej onkoporadni, kde môžu telefonovať pacienti, či ich príbuzní,“ povedal lekár Anton Dzian z ambulancie hrudníkovej chirurgie v Martine.

Deň narcisov sa koná jediný deň v roku, no práve z neho čerpajú v konečnom dôsledku onkologickí pacienti obrovskú pomoc počas ďalšieho roka.

Pracovníci z Ligy proti rakovine tak ďakujú všetkým tým, ktorí ste  už dvadsiaty druhý krát pomohli zmeniť tento deň v roku na lepší a následne umožnili počas celého roka byť prospešný a užitočný pre všetkých, ktorí potrebujú našu pomoc.