Kam sa pozriete vidíte len Atlantický oceán. Na prvé počutie romantické miesto. V skutočnosti sa hotel Frying Pan Tower nachádza v oblastí častých hurikánov. Noc na niekdajšej strážnej veži v Atlantickom oceáne je ako konská dávka adrenalínu priamo do žily.

Postrach pre námorníkov

Frying Pan Tower

foto: www.fptower.com

Cintorín Atlantického oceánu bol pre svoje extrémne plytké vody postrachom pre námorníkov celé storočia. Oblasť plytčín Frying Pan Shoals, ktorá sa tiahne približne päťdesiat kilometrov od ostrova Bald Head v Severnej Karolíne, USA, má miestami hĺbku len pätnásť metrov. Ako nepríjemný bonus ide o oblasť častých hurikánov. Aj tí najlepší námorní kapitáni sa Frying Pan Shoals oblúkom vyhýbali. Lode tu stroskotávali jedna za druhou až do roku 1854, kedy bol na konci oblasti postavený výstražný maják. Ten slúžil celých 110 rokov, s výnimkou pár rokov počas vojen. Svietil 24 hodín denne, sedem dní v týždni za každého počasia.

Samotná stavba si prešla počas svojho života viacerými zmenami až do finálnej podoby, kedy ju upravili do podoby menšej vrtnej plošiny. Takto Frying Pan Tower poskytoval ubytovanie pre námorníkov v prípade núdze, prípadne v okolí mohli kotviť lode, z ktorých sa pomocou malých člnov za pekného počasia námorníci vedeli dostať na ostrov. Veža slúžila až do roku 2004, kedy sa pre moderné námorne navigačné systémy stala zastaralou. Až do roku 2010 chátrala.

Frying Pan Tower znovu ožíva

Frying Pan Tower

foto: www.fptower.com

Z pôvodných plánov potopiť vežu a spraviť z nej umelecký umelý útes, či ju rozobrať a odniesť do šrotu, sa nakoniec upustilo. Až v roku 2010 ju za približne 73-tisíc eur kúpil Američan Richard Neal, ktorý ju za pomoci dobrovoľníkov prerobil na adrenalínový hotel.

Frying Pan Tower

foto: www.fptower.com

Oceľová konštrukcia, ktorá svojim vzhľadom rozhodne nepritiahne milovníkov luxusu a prepychu, je vybavená nadmieru komfortne. Ponúka elektrinu, teplú vodu a dokonca wi-fi. Ako neopakovateľný zážitok hostia opisujú práve výhľady na oceán, pozorovanie množstva rôznych vtákov, ktorí na plošinu prilietajú, či potápanie sa medzi najexotickejšími rybami, aké si dokážete predstaviť. Absolútnym zážitkovým vrcholom je však pohľad na Mliečnu dráhu, aký údajne nezažijete nikde inde na svete. Avšak, toto všetko len v prípade pekného počasia. Ak vás tu chytí hurikán, najväčším zážitkom bude odchod v zdraví späť na pevninu. Na hotel Frying Pan Tower sa dostanete jedine vrtuľníkom za vhodného počasia.

Frying Pan Tower

foto: www.fptower.com

Tri dni a dve noci na adrenalínovej plošine vrátane dopravy a plnej penzie stoja približne 1 150 eur.

Mohlo by vás zaujímať:
North Coast 500 je nostalgickou cestou pre pôžitkárov
Kanadský raj pre cyklistov a dobrodruhov