Vyhradiť presne a jasne pakistanské tradičné jedlo je zrejme nemožné. Po čomkoľvek začnete pátrať, vždy vás historické korene dovedú do okolitých krajín. To však neznamená, že pakistanská kuchyňa nie je výnimočná.

Príjemné osvieženie v letných mesiacoch uvíta každý z nás. Ľadová drvina ochutená veľmi sladkým sirupom nie je žiadna novinka. Sú však krajiny, kde dokázali aj takto jednoduchú záležitosť povýšiť na zážitok ulíc nočného rušného mesta. Jedna vec je, že gola ganda, ako sa v Pakistane ochutená ľadová drvina nazýva, je v prímorskom meste Karáči všade. Druhá, že každý stánkár má potrebu sa pri výrobe tohto nápoja predvádzať. Sú sofistikovaní, ktorí vám drvený ľad dajú do formy, zasunú rúčku, drvinu vyberú a polejú sirupom. Potom sú takí, ktorí vám začnú porciu osvieženia nakladať do polystyrénových škatuliek. To viete, že je zle. Okrem toho, že porcia bude mať približne pol kila, nepoužijú menej ako päť druhov extrémne sladkých sirupov, z každého dva- až trikrát pridajú a keď si budete myslieť, že to už horšie nemôže byť, pristane na vašej dúhovej kope drveného ľadu kondenzované mlieko a kandizované ovocie. So sileným úsmevom sa poďakujete a budete premýšľať, čo príde skôr. Žalúdočné problémy následkom podchladenia zažívacieho ústrojenstva alebo cukrovka… Nie je to však také zlé. Ďalší večer si už pýtajte len nápoj Limca. Základom je opäť drvený ľad, no vo výrazne menšom objeme. Citrónová šťava, kryštálový cukor, nahrubo mletá čierna soľ, ľadová drvina a nejaká mutácia citrónovej bublinkovej malinovky. Limca vás zaručene osvieži a dodá dostatok energie na potulky mestom.

Zmiešanina

Pakistanská kuchyňa, samozrejme, nie je len o šialených výtvoroch pouličných stánkárov riadiacich sa heslom čím viac, tým lepšie. Je to veľmi sofistikovaný mix toho, čo sa dá objaviť v južnej a strednej Ázii s veľmi príjemným vplyvom susediacej Indie. A rozhodne vás prekvapí rôznorodosť. Doslova sa hovorí, že pakistanská kuchyňa je iná od domácnosti k domácnosti.

Božské korenie

Tak ako v iných moslimských krajinách, ani tu nenájdete bravčové a alkohol. Naopak, hovädzieho, kuracieho mäsa alebo rýb je neúrekom, rovnako ako zeleniny a ovocia či mliečnych výrobkov. Najcharakteristickejšie sú však pre tamojšiu kuchyňu koreniny. Kardamóm, škorica, klinčeky, muškátový orech, mandle, čierne korenie, čili, kurkuma, bobkový list alebo garam masa, zmes korenín sú všadeprítomné. Správne tušíte, že jedlá sú tu pikantné. Avšak, sú regióny, kde sa práve pikantnosti doslova vyhýbajú. Vyložene za tradičné sa nepikantné jedlá považujú v regiónoch Pashtune a Balochi. Zákon schválnosti je zákon schválnosti a turista tu pálivé dostane aspoň raz za pobyt plnou parou. Záchranou vám v takýchto situáciách bude lassi. Je to akýsi mliečno-jogurtový nápoj, ktorý dostanete v slanej alebo teda prírodnej podobe ako nápoj k hlavnému jedlu. Niečo ako v Turecku ayran. Na raňajky alebo k večeri sa však podáva aj sladká verzia. Vtedy ide o kheer, pripomína ryžový puding alebo kulfi, kedy je lassi ochutené pistáciami.

Nesmie chýbať…

Konzervatívnejší z vás sa potešia kebabom, ktoré dôverne poznáme. Grilované mleté mäso s koreninami tu má veľmi veľké množstvo rôznych variácií. Servíruje sa s nakrájanou cibuľou a petržlenom, ničím nezvyčajným nie je malý šalátik. Chýbať nesmie naan, teda plackový chlieb. Zlou správou je, že kebab tu nie je považovaný za plnohodnotné jedlo. Je to len akási chuťovka, ktorá nesmie chýbať počas večere na stole. Rovnako večera nie je kompletná bez biryani. Fanúšikovia Indie budú namietať, že nejde o pakistanské tradičné jedlo, a majú pravdu. Biryani je pôvodom z južnej Indie, no stalo sa v Pakistane takým hitom, že si miestni stolovanie bez tohto jedla ani nevedia predstaviť. Základom je akýkoľvek povolený druh mäsa, ryža a koreniny. Čo viac? Dalo by sa povedať, že záleží na vašej fantázii. Opäť, biryani má svoj variant od kuchyne ku kuchyni, teda často ho ani neidentifikujete.

Večerný obrad

Večera je v Pakistane považovaná za hlavné jedlo dňa. Tabuľa pozostáva z množstva jedál v menších porciách. Okrem toho, čo sme už spomenuli, sú najčastejšie na stole nihari, niečo ako náš guláš s pomaly vareným hovädzím alebo jahňacím mäsom a pridaným špikom z kosti, pilaf alebo zlatá ryža, ktorá je ochutená zväčša zeleninou. Výnimkou nie je ani mäso alebo aj keema, ktorá pripomína kebab, no naviac sú pridané zemiaky, karí a hrach.

Maškrtníci

Večerou sa to však nekončí. Pakistanci radi stále niečo ujedajú. Oriešky, najmä pistáciové sú na dennom poriadku. Doprajú si však aj rôzne fastfoodové jedlá zo stánkov. Tie sú často vyprážané a veľmi korenisté. Najčastejšie ide o Aloo tikki, čo sú varené zemiaky s cibuľou a koreninami. Táto zmes je vypražená. Ďalšou veľmi populárnou pouličnou rýchlovkou je chaat. V tomto prípade je to veľmi jednoduché. Chaat je vyprážané plnené cesto. Čím? Opäť záleží od zvyklostí kuchára, od regiónu a zrejme aj od nálady.

Pakistanská kuchyňa je vlastne fastfood

Aj keď je v Pakistane silná tradícia rodinného stolovania, ulice sú plné najrôznejších stánkov a reštaurácií s rýchlym jedlom. Nájdete tu všetko od bizarností varených z vnútorností zvierat cez zaujímavé vegetariánske jedlá až po sladké v tých najrôznejších variáciách. Istotne vás zaujme aj široká ponuka chlebov. Jedlo je tu jednoducho socializačný prvok, ktorému sa nikto rozhodne nebráni. A podľahnete aj vy. Po tom, čo sa prejdete po niektorom z miestnych trhov s potravinami, sa jednoducho neudržíte a na ulici si niečo dáte. Aj keď budete mať pochybnosti o hygiene.

Mohlo by vás zaujímať:
4 druhy potravín, ktoré nesmie zdravý muž vynechať
Prvá reštaurácia v Európe, ktorá je celá pod vodou!