Pár dní pred výplatou pozriete na výpis z účtu a tlačia sa vám slzy do očí. Opäť sú všetky peniaze fuč a vy ani poriadne neviete kde zmizli. Pritom ste sa dušovali, že našetríte na nové auto, zrekonštruujete byt alebo sa vyberiete na vysnívanú dovolenku. Je jasné, že treba spraviť razantný krok. Ako zlepšiť svoju finančnú situáciu?

1. Zapisujte si všetky výdaje

Prvým krokom k zlepšeniu vašej finančnej situácie je zistiť na čo vlastne míňate peniaze. Počas jedného mesiaca si zapisujte každý jeden minutý cent a najmä si poznačte na čo ste ho minuli. Ideálne je začať v deň výplaty, ak vám chodí pravidelne. Ak chodia peniaze postupne, začnite prvý deň v mesiaci. Dôležité je, aby ste si finančnú analýzu robili vo všedný mesiac. Ak máte v pláne dovolenku, či pánsku jazdu, alebo väčšiu investíciu, je jasné, že výsledok vášho finančného správania sa bude skreslený.

Všetky výdaje si zapisujte do prehľadnej tabuľky a útraty kategorizujte. Obedy, večere, sendviče, zahrňte do kategórie jedlo, alkohol bude ďalšia kategória, bývanie ďalšia a tak ďalej. Snažte sa, aby kategórie neboli priveľmi všeobecné, ale zasa ani prehnane rozdrobené. Keď napríklad kávičkovanie zahrniete do jedla, nemusí sa vám zdať, že naň miniete veľa peňazí. Ak mu udelíte samostatnú kategóriu a na konci mesiaca zistíte, že ste po kaviarňach minuli 200 eur, rýchlo prehodnotíte vašu kaviarenskú prokrastináciu.

Na konci mesiaca spočítajte, koľko ste v ktorej kategórií minuli peňazí. Možno budete prekvapený, že nejaká vaša neresť síce stojí euro či dve, no keď si ju doprajete viackrát za deň a pravidelne, výdavku na ňu dosiahnu vysoké čísla. Keď budete mať celomesačný sumár, ľahko optimalizujete svoje výdaje.

Najlepšie spôsoby, ako spraviť analýzu finančného správania sa, je zbierať pokladničné bloky, v tomto prípade však nezabudnite tiež skontrolovať pohyby na účte kvôli predplatnému, alebo si nainštalovať niektorú z aplikácií na spending report. Mnohí vám poradia, aby ste ušetrili čas a námahu, vytlačili si z internet bankingu report za posledný mesiac. Nestačí to! Po výbere hotovosti z bankomatu často neviete, na čo konkrétne ste peniaze minuli.

2. Žite na 90%

Keď máte spravenú analýzu svojho finančného správania sa, presne viete kam vaše peniaze putujú. Robiť radikálne zmeny je často krátkodobé riešenie. Áno, môžete zrušiť polovicu vašich predplatených aplikácií, ktoré aj tak nepotrebujete, no pri spomínanom kávičkovaní, vám vaše odhodlanie rozumne míňať peniaze vydrží možno pár týždňov. Čest výnimkám.

Rozumnejšie je z celkovej sumy peňazí, ktorú máte na mesiac, odrátať nevyhnutné výdaje, hypotéku, nájom, splátky na auto, úver. Suma, ktorá vám zostane je niečo ako vaše vreckové, ktoré môžete míňať podla aktuálnych potrieb a rozmarov. Z tejto sumy si automaticky každý mesiac odkladajte desať percent a za žiadnych okolností na ne nesiahajte.

Možno vám desať percent príde ako smiešna suma, možno budete prvé mesiace zápasiť s tým, že vám nevychádza na niektoré radosti života, no keď si na tento model šetrenia zvyknete, rýchlo si všimnete, že vaše úspory akosi narástli a vy ste o poriadny kus bližšie ku kúpe nového auta.

Najúčinnejšou metódou ako sa nastaviť na toto finančné fungovanie je spraviť si trvalý príkaz. Nech vám desať percent odchádza na sporiaci účet atomaticky, o nič sa nestarajte. O to rýchlejšie si zvyknete.

3. Nebuďte prehnane konzumný

Žijeme v dobe marketingu, reklám, billboardov. Pop kultúra nás doslova drtí.  Z každej strany je na nás vyvíjaný tlak, aby sme niečo kupovali. Že už máme? Nevadí! Kúpme novšie, väčšie, lepšie. Nebudeme na vás vyťahovať otrepanú frázu, že hmotné veci vás aj tak šťastným nespravia. pravdou je, že spravia. Problémom je, že iba na chvíľu.

A to je práve tá zrada. Šetríte na najnovší inteligentný telefón, ktorý je revolučný a vy ho jednoducho musíte mať. Odopierate si, obmedzujete sa, možno nedoprajete ani svojim blízkym. Nakoniec ho máte. Ruku na srdce, ako dlho sa z neho tešíte? Po dvoch týždňoch je to pre vás obyčajná, každodenná vec, ktorú si ani poriadne nevšimnete.

Položte si teda zásadnú otázku. Naozaj potrebujete ten najnovší a najvýkonnejší telefón? Využívate vôbec výkon, ktorý ponúka alebo ste celé dni len zavesený na Messengeri? Naozaj potrebujete novučičké super výkonné auto? Obrovský objem motora, nespočet koní pod kapotou. Mesačné náklady letia do nebies! Vaša najdlhšia jazda je pritom cez štyri svetelné krožovatky do práce. Nutne potrebujete väčší byt? Jednu izbu na to, druhú na to, tretiu ani neviete na čo, ale však vy niečo vymyslíte. A pritom aj tak čas, ktorý doma trávite, trávite zaparkovaný na gauči pred telkou. V konečnom dôsledku aj tie tri izby čo teraz máte sú vám veľa.

Odpútajte sa od nezmyselného konzumu, nežeňte sa za tým najväčším, najlepším. Nepotrebujete platiť mesačne vysoký poplatok za profesionálny program pre fotografov, aby ste si v ňom pozreli fotky z letnej dovolenky a dvoch výletov za rok. Reálne vám stačí program, ktorý je legálne zadarmo. Ak sa trochu uskromníte, zrazu zistíte, že máte oveľa viac. Keď si miesto super luxusného nového auta rozumne kúpite jazdené a menšie, nie len že už pri kúpe budete šetriť, ale aj z mesačných nákladov ušetríte toľko, že za pol roka máte na dovolenku, ktorú ste z plánov museli pôvodne vyškrtnúť.

4. Pochopte čo je aktívum a čo pasívum

Ak je vašou túžbou viac ako len optimalizovať výdaje, prirodzene musíte isť ďalej. Neznamená to však, že sa z vás musí stať finančný žralok, expert na financie alebo nejaký špekulant, ktorého nemá nikto rád. Nemusíte sa dokonca ani obávať študovania zložitých ekonomických teórií, ľúštiť krkolomné výzary, či inak si kaziť slnečné dni.

Úplne vám stačí pochopiť jednoduché pravidlo, ktorým sa údajne riadi väčšina bohatých ľudí. Zapamätajte si, že aktíva vám peniaze do vrecka dávajú, zatiaľ čo pasíva ich vyberajú. A to je celé!

V trochu zrozumiteľnejšej reči. Pasívum je všetko to čo vás stojí peniaze. Za auto zaplatíte pri kúpe, míňate peniaze na palivo, poistky, kupujete diaľničnú známku, chodíte do servisu. Podobne je to s bytom, či domom, alebo aj televízorom, ktorý stráca na hodnote a aj výkone a má len obmedzenú životnosť.

Aktívum je niečo, čo vám v dlhodobom horizonte zarába peniaze. Ide o investície, podieľové fondy, dlhopisy. Jednoducho všetko čo má hodnotu a prináša nejaký príjem alebo sa zhodnocuje. Samozrejme peniaze nerastú na strome, teda treba byť patrný a rozvážny, nikto vám za noc nedá zarobiť len tak. Pri správnom a včasnom rozhodnutí však môžete výrazne zvýšiť úroveň a kvalitu vášho dôchodku, môžete si ho predĺžiť, prípadne viete našetriť peniaze pre vaše deti či vnúčatá. Platí tu však zlaté pravidlo s rozumom, rozvahou a po dôkladnom zvážení.

Mohlo by vás zaujímať:
Albatros bude onedlho strážiť africké nebo
Nový Rolls-Royce Phantom redefinuje pojem slova luxus