Z ďalekej minulosti vieme, že práve toto oslabovanie môže viesť k  extrémnym zmenám vrátane doby ľadovej.  O tejto hrozbe informoval prestížny magazín Nature.  Už pred tým sa vedci zamýšľali nad oslabovaním atlantických prúdov a spájali ich s extrémnymi teplotami v Európe, či zvýšením hladín morí na pobreží USA.

Katastrofa sa zatiaľ nekoná

Ľudia už začínajú spájať predpovede s katastrofickými snímkami ako Deň potom. No i tento veľmi za vlasy pritiahnutý film rozprával o oslabeniach spomínaných prúdov. Pravdou je, že na počasie u nás a v celej Európy má vplyv Golfský prúd. Ide o rýchly, silný prúd , ktorý ovplyvňuje podnebie aj východného pobrežia Severnej Ameriky. Rozruch vo vedeckej obci spôsobili najmä dve štúdie ktorých závery vedci dokázali preniesť do počítačových simulácii. Tam sa zmeny prúdenia naozaj diali. Samozrejme sa to neudeje cez noc ako strašia mnohé katastrofické filmy.

Doba ľadová zatiaľ nepríde

Jeden z odhadov pracuje so záverom, že k zlyhaniu morského prúdenia by mohlo dôjsť do roku 2100. Klimatológovia ale nechcú vzbudzovať paniku, len varujú pred zvýšením hladiny morí. Prípadná katastrofa by mohla prísť za stáročia neskôr, ale i menšie vplyvy by mohli negatívne ovplyvniť naše životy.

„Údaje naznačujú, že sa atlantické prúdenie spomalilo o asi 15 percent. Ďalšie spomaľovanie povedie k prudkým zimným búrkam v Británii, v Európe budú prevládať vysoké teploty. Stúpnu hladiny morí a zvýšenie teploty vody ovplyvní morský život v Atlantiku. Všeobecne by mohlo dôjsť k zníženiu teploty vzduchu, v Británii prvý až o päť stupňov,“ povedal klimatológ David Thornalleye.

Titulné foto: pixabay

Mohlo by vás zaujímať:

Nostalgická cesta pre pôžitkárov