Európski novinári sa po veľtrhu elektroniky CES jednoznačne zhodli, že budúcnosť technológií je v ovládaní hlasom. Dôkazom je americké šialenstvo okolo Alexi od Amazonu a veľmi silný dôraz Google na ich Google Assistant na veľtrhu. Kedy môžeme očakávať tento technologický posun v plnej sile u nás?

Prečo je vôbec ovládanie hlasom také zaujímavé? Za minútu dokážeme povedať stopäťdesiat slov, zatiaľ čo za rovnaký čas ich napíšeme iba štyridsať. V priemere. Netreba sa preto čudovať, že už v 18. storočí boli prvé pokusy o zaznamenávanie hlasu. Bohužiaľ, nedokonalosť vtedajších technológií vynálezcom zväzovala ruky. Až Thomas Edison koncom 19. storočia ponúkol prvý prístroj, ktorý dokázal hlas zaznamenať. I keď bol záznam veľmi nedokonalý, medzi lekármi a asistentkami sa tešil veľkej obľube.
Softvér Dragon Naturally Speaking z roku 1997 bol vôbec prvý softvér, ktorý dokázal za minútu rozpoznať približne sto slov bez toho, aby rečník robil nútené pauzy. Dá sa povedať, že toto bol prvý skutočne funkčný softvér na ovládanie hlasom.

Pomohli obláčiky

budúcnosť technológií

foto: pixabay.com/JuralMin

Čo teda stále bráni masovému rozšíreniu hlasového ovládania? Intonácia, skladba viet, viacvýznamové slová či frázy. Jednoducho povedané, naša reč je veľmi komplikovaná na to, aby ju stroj dešifroval len na základe suchých významov jednotlivých zhlukov písmen. Na ovládanie hlasom treba vyspelú umelú inteligenciu a veľké množstvo nazbieraných dát, z ktorých sa táto inteligencia bude učiť. Prvým krokom k vyriešeniu problému bolo spustenie cloudových úložísk. Digitálni asistenti dokážu takýmto spôsobom ukladať obrovské množstvo dát a učiť sa z nich, aby vám čo najlepšie rozumeli.

Prvým digitálnym asistentom, ktorý takto dokázal pracovať, bol Google Voice Search v iPhonoch v roku 2008. Google vďaka tomuto systému dokázal míľovými krokmi vylepšovať svoj algoritmus Hummingbird, čím sa mu darilo pochopiť oveľa jemnejšie ľudskú reč. Umelá inteligencia tak vo svojom vzdelávaní sa prekonala ďalšiu, pomerne významnú bariéru. V tomto štádiu už nie je prekvapením, že sa na trhu začal objavovať jeden digitálny asistent za druhým. Apple ponúka Siri, Microsoft Cortanu a Amazon Alexu.

Zaostávať zrejme nebudeme dlho

budúcnosť technológií

foto: pixabay.com/Simon

Bohužiaľ, sme veľmi malý trh na to, aby sme digitálnych asistentov v maximálnom pohodlí dokázali využívať v rodnej reči. Je však len otázkou sily trendu a množstva nazbieraných dát, kedy budeme svoje inteligentné zariadenia, domácnosti a vôbec všetku elektroniku ovládať plnohodnotne aj v slovenčine. Môžeme však ostať milo prekvapení, ak príde táto doba rýchlejšie, než by sme čakali. Dôkazom je aj tento článok, ktorý sme v rámci testovania takmer celý do písaného textu nadiktovali v textovom editore Pages.
Analytici tvrdia, že v roku 2020 bude päťdesiat percent vyhľadávaní na Google pomocou hlasu a hodnota tohto technologického odvetvia vzrastie na pol miliardy amerických dolárov. Budúcnosť technológií je teda na dosah ruky.

Jednoduché povely bez zaváhania

Vaša angličtina nemusí byť úplne dokonalá, aby ste už dnes vedeli ovládať inteligentnú domácnosť pomocou hlasových povelov. Spýtať sa digitálneho asistenta na predpoveď počasia, spustiť streamovaciu hudobnú službu, ovládať svetlá alebo si nechať vyhľadať najbližšiu donášku jedla, sú už viac-menej bezproblémové povely. Ak ste to na iPhone skúšali s anglickými povelmi Siri, istotne vás presvedčilo, že inteligencia tohto digitálneho asistenta je naozaj na vysokej úrovni a dokáže vás zbaviť otravného vyberania telefónu z vrecka vždy, keď chcete čerstvú informáciu, poslať e-mail alebo niekomu zatelefonovať. Samozrejme, ovládať inteligentnú chladničku alebo si spraviť espresso pomocou hlasových povelov, je ešte hudba budúcnosti. Nehovoriac o autonómnych autách, ktoré sa na nás rútia. Tu sa však obrovským problémom stáva už akákoľvek nedokonalosť digitálneho asistenta. Deväťdesiatdeväťpercentná úspešnosť pri ovládaní hlasom v týchto prípadoch rozhodne nestačí.

Pozor na bezpečnosť a emócie

Vzhľadom na obrovskú silu prenikania technológií do našich životov musíme prirodzene vnímať aj vedľajšie možné efekty vymožeností budúcnosti. V prvom rade ide o bezpečnosť a súkromie. Ak používate služby vašej banky cez telefón, istotne ste nastavovali hlasu identifikáciu. Predstavte si, že každý hlasový povel, ktorý ste kedy do inteligentného zariadenia zadali, je uložený v nejakom Cloude. Ak by sa niekomu podarilo k týmto dátam dostať, v sekunde by vás pripravil o všetky vaše peniaze. Je preto potrebné naozaj vyvinúť dokonale bezpečný systém ochrany, aby sa takýmto situáciám predišlo. Výskumy v Ázii tiež ukázali, že aktívni používatelia digitálnych asistentov boli schopní vytvoriť si s inteligentnými logaritmami intímny vzťah a aspoň raz im napadlo, že by sa so svojím digitálnym asistentom zblížili. Je teda dosť možné, že technologickému vývoju už nebudú brániť naše vedomosti a schopnosti, ale úroveň našej emocionálnej vyspelosti.

Mohlo by vás zaujímať:
Technológie, o ktorých ste ani nesnívali, a predsa si ich budete môcť kúpiť
Astronóm Peter Vereš skúma nebezpečné objekty vo vesmíre