Držiteľ dvoch Oscarov a troch Zlatých Glóbov mal nezameniteľný filmový rukopis.  Tento Čáslavský rodák je právom považovaný za režisérsku legendu. „Jeho odchod bol pokojný a po celú dobu bol obklopený rodinou a svojimi najbližšími,“ dodala. Posledná rozlúčka bude v úzkom rodinnom kruhu, “ povedala pre ČTK Milošova manželka Martina.

Nútená emigrácia

Po príchode vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1986 emigroval do USA.  Na české hity Lásky jedné plavovlásky (1965) a komédiu Hoří, má panenko (1967) dokázal v Amerike reagovať až výborným oscarovým snímkom Prelet nad kukučkiným hniezdom s vynikajúcim Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe. Potom prišli ďalšie kultové snímky ako muzikál Vlasy (1979) a dráma Ragtime (1981).

Miloš Forman a jeho talent

Medzi nesmrteľných tvorcov sa dostal filmom Amadeus z roku 1984 . Film premenil z trinástich až osem nominácii a rodák z Čáslavy si odniesol aj ďalšiu sošku za réžiu.  Úspech zaznamenali aj snímky Ľud verzus Larry Flynt a Muž na mesiaci. Jeho posledným filmom je životopisná dráma Goyové prízraky z roku 2006 s Javierom Bardemom v hlavnej úlohe. Miloš Forman si okrem režírovania a tvorby scenárov zahral aj v jedenástich snímkach. Možno si pamätáte prívetivého kňaza vo filme Kňaz rabín a blondínka.

Budete nám chýbať maestro, ale na vaše filmy určite nikto nezabudne!

Titulná foto: wikipedia.org