Rodák zo Žiliny pracoval na najlepších observatóriách sveta na Havaji, v NASA a v súčasnosti sa venuje vedeckej práci na Harvarde. Dokonca študuje možnosť ťažby na asteroidoch. Spýtali sme sa ho, ako sa k tejto prestížnej práci dostal a či Zemi v blízkej budúcnosti hrozí bezprostredné ohrozenie z vesmíru.

Radosť z vesmíru

„Vesmír ma zaujímal od detstva. Vtedy však bola dostupnosť informácií o vesmíre pomerne malá, existovalo iba zopár dostupných kníh alebo pár článkov o kozmonautike v časopisoch. O internete nebolo ešte ani počuť a v televízii toho bolo tiež pomenej. Naopak, veľmi aktívni boli ľudia v krúžkoch alebo na hvezdárňach,“ vysvetlil Peter.

Niekoľko rokov sa aktívne podieľal na hľadaní blízkozemských asteroidov.

Najväčšie observatórium sveta

„Keďže som pracoval na ďalekohľade Pan-STARRS na Havajských ostrovoch, ktorý je najúspešnejší vyhľadávací systém v súčasnosti, našiel som ich veľa. Je to však úspech celého tímu, nakoľko Pan-STARRS je prototyp a veľa času sme strávili jeho vývojom a vylepšovaním,“ priblížil Žilinčan.

Asteroidy sú Petrovým denným chlebom. Foto: Shutterstock.

Peter sa môže pochváliť aj prácou v NASA. „Nikdy predtým som si nepredstavoval, že budem pracovať v jednom komplexe, kde práve vyrábajú nové sondy na Mars alebo k Jupiteru, na mieste, kde vyrobili sondy Voyager, Cassini a mnoho ďalších. Areál bol prísne strážený a ani ja ako cudzí štátny príslušník som nemal prístup do všetkých budov,“ povedal Peter.

Astronóm poľuje na zabijakov

Podľa jeho slov je zrážka Zeme s väčším cudzím telesom len otázka času. „Ide o to kedy, keďže takéto zrážky v minulosti nastali a nastanú aj v budúcnosti. Je to pomerne jednoduchá funkcia času, veľkosti telesa a štatistika. Z impaktných kráterov, ktoré vidíme na Mesiaci alebo na Zemi, a počtu objavených asteroidov vieme, že „planetárny zabijak” s priemerom 1 km nás trafí raz za niekoľko miliónov rokov,“ dodal astronóm.

Celý rozhovor s Petrom Verešom si môžete prečítať v aktuálnom aprílovom čísle magazína BREAK.

Titulné foto: archív P. V.

Mohlo by vás zaujímať:

Majster filmových trikov