Obľúbená aplikácia na sprostredkúvanie taxislužby Uber môže na Slovensku skončiť. Občianske združenie koncesovaných taxikárov zverejnilo na svojej Facebookovej stránke uznesenie okresného súdu v Bratislave, ktoré ukladá službe povinnosť zdržať sa činnosti. Proti rozhodnutiu mala služba možnosť sa odvolať, no podľa slovenského zastúpenia Uberu, im nebolo zatiaľ nič doručené.

Slovenskí taxikári a Občianske združenie koncesovaných taxikárov proti Uberu organizovalo viacero protestov. Žalobu proti aplikácií na sprostredkúvanie taxislužby podali 18. januára, s argumentáciou, že vodiči Uberu nie sú dostatočne kvalifikovaní a ich vozidlá nespĺňajú požadované normy.

Slovenské zastúpenie Uberu sa pre portál startitup.sk vyjadrilo, že: “Uber B. V. a ani Uber Slovakia nebolo zatiaľ doručené žiadne rozhodnutie súdu. Viac informácií Uber poskytne po doručení a analýze dokumentu.” Na Slovensku pôsobí viacero aplikácií na sprostredkúvanie taxislužby. Podobný osud môže postihnúť aj tie.

Zdaníme digitálne platformy?

Nie sú to však len taxikári, ktorým digitálna platforma leží v žalúdku. Novela zákona o dani z príjmov ukladá od 1. januára povinnosť všetkým digitálnym platformám, ktorých na Slovensku pôsobí päťnáť, napríklad booking.com alebo airbnb.com, platiť daň za transakcie zrealizované na Slovensku. Do konca februára si mali tieto spoločnosti zaregistrovať stálu prevádzkareň a znej zdaňovať príjmy prostredníctvom daňového priznania. Ak tak nespravili, daňová povinnosť automaticky prechádza na slovenských podnikateľov, ktorí digitálnu platformu využívajú. Týždenník Trend k tejto téme priniesol článok, o tom že vo finále však Slovensko na daniach nemusí získať, skôr je pravdepodobné, že budeme platiť zbytočné výdavky na súdne spory.

AKTUALIZOVANÉ:

Uber svoj postoj k vzniknutej situácií oznámil svojím zákazníkom mailom. Služba od 27.3.2017 od 22:00 pozastavuje svoju činnosť v Bratislave.

Mohlo by vás zaujímať:
Séria IndyCar má za sebou prvý dychberúci závod sezóny
Nový svetový rekord v maximálke! Aké to je ísť takouto rýchlosťou?