Niekto fajčí, niekto prepadne alkoholu. V lepšom prípade hraniu počítačových hier. Uvoľňovanie stresu či dôsledkov fyzickej bolesti je rôznorodé, ale nadávky sú asi najjednoduchšou a najprirodzenejšou formou. A potvrdili to aj vedci z Keelskej univerzity vo veľkej Británii. Tí jednoducho pozorovaním a bádaním zistili, že znášanie bolesti je pre nás jednoduchšie, keď nadávame ako dlaždici.

Nadávanie ako v krčme

Teda samozrejme po tom čo tú bolesť cítime, vedci samozrejme neobhajujú nadávanie na ľudí a sypanie vulgárnych výrazov len tak pre nič za nič. A prečo nám vlastne nadávanie tak pomáha?   Stačí len pochopiť tie správne biologické procesy v našom mozgu. Vulgárny výraz nám totiž posiela správu do oblasti takzvanej amygdaly v mozgu. Samozrejme nenájde o samotné nadávky ale o to čo nám spôsobujú v tele. Teda fyzickú a citovú reakciu.

Stačí ak si zanadávate napríklad pri športovom výkone, kedy už cítite bolesť z únavy a telo vám uvoľnením stresu dodá ešte nejakú energiu čiastočným utlmením vašich múk. Samozrejme, pre mnoho ľudí to nie sú žiadne novinky. Ale potvrdenie vedcov je akýmsi vedeckým ospravedlnením vulgárností, ktoré  sa nám vypúšťajú z úst.  Je jasne dokázané, že ľudia ktorí ticho prežívajú bolesť myslia najmä na ten ich úkon a oveľa viac trpia.

Vedecké experimenty

Experti podrobili výskumu 43 žien a mužov. Počas jednej minúty mali vypustiť čo najviac vulgarizmov. Potom dostali zvláštnu úlohu povedať za rovnaký čas čo najviac druhou zvierat. Tí ktorí použili viac nadávok dokázali väčšiu slovnú zásobu.

Telo totiž berie nadávku ako zakázané ovocie, ktoré potvrdzuje potláčanú úprimnosť. Najmä ak sa bolesťou predierate cez formálne tiché prostredie, telo po nadávkach cíti vedecky merateľné uvoľnenie. Potvrdila to aj nedávna štúdia. Ak v rámci sociálnych interakcii dáte priechod nijak neprifarbeným emóciám prospeje vám to aj po fyzickej stránke. A väčšinou kto nadáva je aj úprimnejší. Tak hor sa do nadávok chlapi! Ale len ak trpíte a nikoho nečastujete!

Titulná foto: Pixabay