Nie je to tak dávno čo sa koncom minulého roka pýšil Elon Musk a jeho spoločnosť Tesla najväčšou batériou na svete.  Všetko sa ale má zmeniť a gigantickú kráľovnú medzi batériami v Južnej Austrálii vystrieda pravdepodobne projekt britského developera s indickými koreňmi Sajneeva Guptu a jeho spoločnosti Gupta Family Group Alliance.

Rekord nebude trvať dlho

V decembri minulého roka Elon Musk dokázal za rekordných 100 dní vybudovať  najväčšiu batériu na svete. Dokonca sa stavil sám zo sebou a dal si podmienku, že akonáhle projekt nestihne, samotnú batériu nechcel zaplatiť. Musk a jeho spoločnosť sa naozaj prekonala a vybudovala v stanovenej deadline 100MW/129MWh batériu. Nájdete ju  v Jamestowne, severne od mesta Adelaide. Batériu prepojili z veternou farmou a jej účelom bolo jednoducho pomáhať.

Hlavne v období leta, kedy je v tejto oblasti Austrálie obrovská spotreba energie. Musk už kooperuje s miestnymi úradmi dlhodobo. Najmä aby Tesla zabezpečila elektrinu pre 50 tisíc juhoaustrálskych domácností.

Najväčšia batéria bude v Port Auguste

Projekt je obrovský ale má konkurenciu v spomínanom miliardárovi Gruptovi. Ten ho chce poraziť 120MW/140MWh batériou. Tento gigant chce Gruptova spoločnosť prepojiť k novej solárnej farme spoločnosti Whyalla Steelworks, ktorú  podnikateľ prevzal. Batéria by mala vyrásť tiež v Južnej Austrálii v meste Port Augusta. Projekt podporí samotná juhoaustrálska vláda desiatimi miliónmi austrálskych dolárov.

Austrálčania sa takémuto súboju len tešia . Dobre si pamätajú na búrku z pred dvoch rokov, kedy  zažila táto časť protinožcov totálny blackout . Vtedy najmä vznikol dopyt po podobných projektoch. Gigantické batérie sú preto zálohou elektriny ktorú obyvatelia Južnej Austrálie potrebujú ako soľ.  Uvidíme ako si nový projekt poradí s výstavbou. Rekordných 100 dní je asi nedostižný cieľ, no nič sa nemení na fakte, že juh Austrálie budú zdobiť dva najväčšie energetické projekty svojho druhu na svete.

Gupta v minulom roku presiahol výšku svojho majetku cez sedem miliárd dolárov. Jeho miliónové projekty nájdete po celej planéte.

Titulné foto: youtube.com

Mohlo by vás zaujímať:

Kryptomeny zaujali ziskuchtivcov