Divadlo Aréna uvedie premiéru očakávanej divadelnej inscenácie #dubček. Ide už o ďalšie pokračovanie tzv. Občianskeho cyklu. Jeho prvou časťou bola „Totalitná trilógia“ zahrňujúca hry TisoDr. Gustáv Husák a Komunizmus. Občiansky cyklus ďalej pokračoval hrou Kukura a inscenáciou Holokaust.

História v modernom šate

Ale nenechajte sa zmiasť. Autor hry #dubček Viliam Klimáček nevytvoril historicky presnú komornú drámu. Hru poňal moderne, aby oslovila predovšetkým súčasnú generáciu. „Dali sme prednosť mladým hercom, ktorí budú znázorňovať ducha doby.“Samotný scenár teda nestavia hercovdo rolí dvojníkov, ako tomu napríklad bolo v divadelnom predstavení Dr. Gustáv Husák, kde postavu prezidenta skvelo stvárnil na nepoznanie zamaskovaný Emil Horváth, ale využíva ich len ako prostriedok stvárnenia myšlienok politikov a bývalého režimu – vysvetlil Klimáček.

Hra reflektuje pohľadom na okupáciu vojsk Varšavskej zmluvy i našu súčasnosť. „Na poslednú chvíľu sme do scenára zapracovali aj udalosti posledných týždňov. Agresia sa na nás valí teraz zo všetkých strán“, dodal Martin Kubran, ktorý na hre režijne participoval.

 

Ľudská tvár v ťažkých časoch. Juraj Bača a Matej Marušin (zľava). Foto: Igor Stančík.

Herec Matej Marušin stvárnil hlavného predstaviteľa Alexandra Dubčeka, no príprava na rolu sa mu nečakane skomplikovala. „Zlomil som si nohu a preto ďakujem spolupracovníkom a divadle Aréna, že sa do scenára zapracovalo kolieskové kreslo“, usmial sa Marušin. Okrem neho si v inscenácii zahral Matúš Kvietik, Juraj Bača, Marián Chalány. Päticu mladých hercov uzatvára herečka Alexandra Palatínusová.

Ľudská tvár a duch doby

Všetci herci začali skúšobné obdobie štúdiom histórie od konca šesťdesiatych rokov. Stvárnenie samotnej inscenácie tvorcovia rozdelili na tri časti.

Prvú časť tvorí upravená a mierne zredukovaná hra Viliama Klimáčka Café Dubček, ktorú napísal pre Divadlo Aréna pred rokom a pol. Pásmo v ôsmich obrazoch zaznamenáva zlomové udalosti v živote a vo verejnom pôsobení politika Alexandra Dubčeka. sústredí sa najmä na neuralgické okamihy roku 1968.

Druhú časť tvoria osobné výpovede našich mladých hercov. Vyjadrujú v nich svoj postoj k odkazu Alexandra Dubčeka, k jeho verejnému pôsobeniu. Sformulovali ich na základe trojmesačného intenzívneho štúdia a vlastného rešeršovania dobových dokumentov, no predovšetkým na základe rozhovorov so svojimi rodičmi a príbuznými, ktorí zažili eufóriu Pražskej jari a následne občiansku depresiu dvadsaťročnej normalizačnej prikrývky.

Tretia záverečná časť, prostredníctvom javiskovej metafory, vyjadruje občiansky postoj divadelníkov k aktuálnej politicko-spoločenskej situácii v Slovenskej republike.

Divadelné predstavenie často odkazuje na súčasnosť, spomína na sa Facebook, WhatsApp, dokonca názov hry má pred titulom takzvaný hashtag využívaný najmä v rámci sociálnej siete Instagram. „Moderné divadlo by malo poskytnúť výpoveď jednej generácie. Neponúkame teda  politické predstavenia, ale skôr by som ich nazval generačnými,“ povedal riaditeľ Divadla Aréna, Juraj Kukura.

Na premiéru divadelnej hry #dubček sa môžete tešiť v nedeľu 18.03. o 18:00.

Titulná foto: Igor Stančík

Mohlo by vás zaujímať:

Bankárska sonda