Bitcoin, Ethereum, Neo, Iota. Stačí, ak sa započúvate do týchto názvov a už vás svet kryptomien dokáže odradiť. A to je chyba, veď možno o niekoľko rokov sa v tomto virtuálnom svete budú hýbať aj vaše výplaty. I napriek tomu, že aktuálne ich hodnota stále klesá. Ale pekne poporiadku. Čo je to vlastne kryptomena?

Digitálny svet peňazí

Už len z tohto výrazu vieme usúdiť, že ide o digitálnu menu, ktorá je „zaheslovaná“ kryptografiou zvyšujúcou bezpečnosť tohto platidla. Ide jednoducho o digitálny tok peňazí, ktoré sú rozmiestnené po miliónoch serveroch po celom svete. Kryptomeny ale nepatria žiadnemu štátu, nepodliehajú reguláciám ako bežné takzvané fiat meny (dolár, euro, libra). Sú priam stvorené pre investovanie a cezhraničné nákupy, i keď sa už v súčasnosti objavujú informácie o tom, že decentralizácia a nedotknuteľnosť od štátnej moci bude len mýtus.

Začiatkom roka 2009 svetlo sveta uzrel prvý takzvaný blok kryptomeny zvanej Bitcoin. A s ním sa objavilo aj meno „zakladateľa“- Sathosi Nakamoto. Doteraz sa však nevie či ide o jedného človeka, alebo skupinu viacerých ľudí. Vznikla vtedy aj softvérová databáza blockchain, vďaka ktorej sa bitcoin rozmáhal od serveru k serverom.

Kryptomeny sú investícia

Kúpa digitálnych mien je relatívne jednoduchá, stačí sa registrovať na rôznych webových burzových a obchodných platformách a zadovážiť si nejaké množstvo napríklad Bitcoinov. Samozrejme, musíte sa predrať cez mnohé poplatky a registrácie. I na slovenských weboch sa ale objavuje návod, ako sa k nim dostať jednoduchšie, napríklad cez elektronickú burzu coinbase.

Kryptomeny a ich kurz sú však veľmi nestále, a preto ich mnoho ľudí predáva a obchoduje s nimi okamžite po tom, čo sa ukáže ich nárast. Jednoducho je potrebné ich pohyb sledovať. Aktuálne je možné sledovať prepad hodnoty viacerých z nich , no odborníci odhadujú ich spätný nárast. K jednotke na tomto trhu, Bitcoinu, tlačí na päty digitálna mena Ethereum, pridáva sa Ripple a ostatné. Využitie kryptomien je do budúcnosti rôzne.

„Okrem zrejmých výhod alternatívneho platobného systému, o ktorých určite nepochybujú napríklad na Cypre alebo v Grécku, sa črtajú zaujímavé možnosti vďaka smart kontraktom aj v poskytovaní iných finančných alebo poistných služieb,“ povedal analytik inštitútu INESS Juraj Karpiš.

Pozor na podvody

Ak chcete investovať do kryptomien a nespáliť sa, je kľúčom je informovanosť. Za každou z tisícov kryptomien stojí nejaká firma či projekt a jeho štúdiom takmer vždy dokážete zistiť, či sa jedná o podvrh alebo nie. Pokusy napáliť ľudí stále neutíchli.

Napríklad pred nedávnom pribudli inzeráty, kde istí podnikatelia ponúkali viacmiestny kľúč k účtu, v ktorom sa nachádzali kryptomeny. Chceli za to menej peňazí aká bola ich hodnota, no ľudia nemysleli na to, že k ich účtu majú práve vďaka tomu kľúču prístup aj títo podnikatelia a čoskoro ho jednoducho vybielili.

Ťažba jednotiek a núl

Výhoda digitálnej meny spočíva aj v tom, že si ju môžete nielen kúpiť a investovať do nej, ale ju aj ťažiť. Čo to znamená? Ak si odmyslíme digitálnu časť, tak sa vlastne nelíši od ťažby drahých kovov a ich následným investovaním. Na začiatok potrebujete určitý kapitál, zodpovedajúcu techniku a už počas ťažby musíte podstúpiť nevyhnutné riziko, kým získate požadovaný zisk.

Know-how celej tejto ťažby však spočíva v tom, vedieť si vybrať správny hardvér a dokázať ho nastaviť. Napríklad Bitcoin sa ťaží na špeciálnych komponentoch, ktoré sa vyrábajú len pre túto potrebu. Ide o ASIC – Application Specific Integrated Circuit. Cena tohto zariadenia sa pohybuje okolo tisíc eur, ale myslite na obrovskú spotrebu energie a chladenie komponentov, do ktorého jednoducho musíte investovať. Už len počítač s výkonnou grafickou kartou generuje veľké množstvo tepla, predstavte si ale, že máte pohromade asi tri stovky takýchto komponentov.

Obsažnejší článok o kryptomenách nájdete vo februárovom čísle magazínu BREAK.

Mohlo by vás zaujímať:

Slovenský architekt čipov